Srpski REM – koristan alat za rusko zaobilaženje evropskih pravila?

Satelitski operater “Eutelsat” je sredinom decembra prekinuo emitovanje ruskog državnog kanala Russia Today (RT DE) u Nemačkoj, nakon što se ovom operateru obratila Grupa Asocijacije evropskih regulatora za audiovizuelne medijske usluge. Time je, barem za sada, okončan višemjesečni spor oko emitovanja ove televizije u Njemačkoj. I Srbija je našla „svoje mesto” u ovoj priči.

 

Njemački organ za pružanje elektronskih usluga (MABB) je 16. decembra uočio da se program ruskih državnih medija emituje kroz različite kanale distribucije. Za to je pomoć stigla iz Srbije, tačnije od Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje je dalo dozvolu za emitovanje RT DE iz Srbije. Nakon nekoliko meseci bezuspešnih pokušaja, ovaj ruski medij uspio je izbjeći zabrane nemačkih vlasti.

 

Kako je u avgustu javio Dojče vele, RT DE je nameravao da emituje program iz Luksemburga putem satelita, ali je za razliku od srpskog, luksemburško regulatorno telo odbilo da izda dozvolu uz obrazloženje da nisu ispunjeni tehnički uslovi za emitovanje.

 

REM dozvola krši zakon?

 

REM je početkom decembra doneo hitnu odluku na dnevnom redu o izdavanju dozvole za emitovanje ruske državne televizije. Kako piše nedeljnik Vreme, naredba za ovakvu odluku stigla je direktno od predsednice Saveta ovog tela Olivere Zekić.

 

Članica Saveta REM-a Judita Popović, jedina koja je bila protiv ove odluke, rekla je Cenzolovki da je izdavanje takve dozvole kršenje zakona. Ona je objasnila da se dozvola za emitovanje programa daje fizičkom ili pravnom licu u nadležnosti Republike Srbije, što nije slučaj sa RT DE. Kako je naglasila, sporno je da se program neće emitovati na srpskom jeziku, što je jedan od preduslova za dobijanje dozvole za emitovanje.

 

Kao osnovu za emitovanje u Nemačkoj, RT se pozvao na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji koju su, između ostalih evropskih zemalja, potpisale Srbija i Nemačka. Konvencija predviđa da se kanal sa licencom u jednoj od zemalja potpisnica može emitovati putem satelita u drugim državama koje su ratificirale konvenciju, što Rusija nije učinila.

 

Popović smatra da je mogući razlog zašto je RT tražio dozvolu od Srbije upravo to što Rusija nije ratifikovala ovu konvenciju pa nije moguće emitovati program iz Rusije u zemlje EU, poput Nemačke. To je moguće iz Srbije, jer je Srbija pomenutu konvenciju ratifikovala 2010. godine.

 

Za Juditu Popović ova odluka REM-a je skandalozna, jer je omogućila emitovanje TV kanala u vlasništvu strane države.

 

„U Srbiji takvu dozvolu ne može dobiti medij čiji je osnivač Republika Srbija, a stranim državnim medijima dozvoljavamo da Srbiju koriste kao prelaznu tačku“, rekla je Popović za Radio Slobodna Evropa.

 

Predsednica Savjeta REM-a Olivera Zekić izjavila je da je ovo telo donelo odluku na osnovu člana 82. u vezi sa članom 45. Zakona o elektronskim medijima, izdalo dozvolu na zahtev RT DE za pružanje medijskih usluga putem elektronska komunikaciona mreža.

 

Prema rečima Zekića, licenca je tehnički neutralna, što bi značilo da njenim izdavanjem pružalac medijske usluge stiče pravo na pružanje medijske usluge neograničenom broju korisnika putem kablovske, satelitske i IPTV mreže elektronskih komunikacija, osim zemaljske.

 

„Na isti način smo postupili i kada smo davali dozvole televizijama N1 i Nova S, poštujući samo zakon i konvenciju, ne ulazeći u političke stavove te televizije, ne u njihovu uređivačku politiku“, naglasila je Olivera Zekić.

 

Ona je istakla da je REM regulator, a ne ideološka komisija, i da samo odlučuje da li neko ima zakonsko pravo na dozvolu, a ne da li se bavi propagandom, da li je politički korektan i da li podržava, radi za ovu ili onu stranu.

 

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže za RSE da Srbija nema pravo da nekome izda dozvolu da emituje njen program u trećoj zemlji.

„Ako se u Srbiji ne emituje ruska televizija, onda REM nije trebalo da izdaje nikakvu dozvolu. Nema sumnje da je to manipulativni, zaobilazni način da se pojave tamo gde žele i imaju interes i da se zaobiđu određeni propisi”, objasnio je Veljanovski.

 

Tehnička odluka REM-a u napetim političkim odnosima Moskve i Berlina

 

RT je ruska verzija globalnih medija, poput BBC-ja, CNN-a, Euronewsa, koji se na Zapadu često doživljava kao propagandni medij preko kojeg Kremlj širi dezinformacije. Zvaničnici u Nemačkoj su ranije izrazili zabrinutost da Rusija ovim kanalom pokušava proširiti svoj utecaj u Nemačkoj. RT je tokom godina istakao polarizirajuća pitanja, kao što su migrantska kriza i ograničenja nametnuta pandemijom COVID-19.

S druge strane, rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je u martu nemačku vladu za kršenje medijskih sloboda, odnosno, prisiljavanje jedne banke u Nemačkoj da obustavi račune koji pripadaju kanalu RT DE u pokušaju da uguši „slobodu izražavanja i slobodu prisustva”. Nemačka je negirala umešanost u zatvaranje naloga RT-a i odbacila tvrdnje Moskve.

Srbija je, prema pisanju nedeljnika Vreme, „ušla u natezanje“ velikih sila, Nemačke i Rusije, u vreme velikih tenzija na relaciji Berlin-Moskva. Najnovije tenzije su prisutne zbog cene gasa, političkih ubistava, sankcija, ali i dugogodišnjih pokušaja Moskve da svoje državne medije plasira na nemačko tržište.

Odluka REM-a stigla je i u danima kada su dvojica ruskih diplomata proterana, nakon što ih je sud u Berlinu osudio na zatvorsku kaznu zbog ubistva Čečena sa gruzijskim državljanstvom. Rusija je najavila odgovor na proterivanje diplomata, ali i poručila da to ne bi trebalo ugroziti odnose sa novom vladom socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza.