Njemačka će poslati 88 tenkova Leopard I u Ukrajinu

Berlin odobrava planove njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall da Kijevu proda desetine starijih tenkova, marke Leopard.
Njemačka vlada odobrila je isporuku 88 svojih starih tenkova Leopard 1 Kijevu, objavili su lokalni mediji.
Ovaj potez dalje signalizira preokret politike zvaničnog Berlina kada je u pitanju isporuka tenkovima za Ukrajinu, devet dana nakon što je kancelarija objavila da će poslati tenkove Leopard 2 u Kijev kao dio evropske koalicije.
Berlin je odobrio planove njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall da proda desetine starijih Leoparda Kijevu, nakon što budu popravljeni, za ukupnu cijenu od više od 100 miliona eura, izvijestio je Süddeutsche Zeitung, citirajući "izvore iz vlade".
Ipak, ovo rizikuje stvaranje uskih grla u snabdijevanju, jer se Leopard 1 više ne proizvodi, a njihove školjke imaju drugačiji kalibar od novijih Leopard 2, objašnjeno je u objavljenom tekstu.
Njemačka vlada, također, razmatra otkup 15 tenkova Gepard koje je prodala Kataru - ali bi se tu mogla suočiti i sa nekim problemima, jer se municija za njih proizvodi u Švicarskoj, koja je do sada odbijala  odobriti ponovni izvoz u Ukrajinu s obrazloženjem da to bi narušilo njenu neutralnost. Međutim, neki švicarski poslanici traže da ova zemlja preispita svoj stav kada je u pitanju izvoz naoružanja u Ukrajinu.
Nakon sedmica intenzivnog pritiska od strane partnera, Njemačka je krajem januara objavila da će odobriti isporuku oko 80 tenkova Leopard 2 Ukrajini, uključujući 14 vlastitih tenkova, kao dio koalicije evropskih zemalja. Budući da su tenkovi njemačke proizvodnje, drugim zemljama koje su bile spremne da ih pošalju u Ukrajinu bilo je potrebno odobrenje njemačke vlade.
Kijev je mjesecima vršio pritisak  na svoje saveznike da pošalju tenkove, govoreći da su potrebe Ukrajine da ima na rapolaganju stotine tenkova kako bi se suočio sa potencijalnom ruskom kontraofanzivom za koju se predviđa da bi mogla krenuti na proljeće.
Velika Britanija je, također, obećala da će Kijevu poslati neke od svojih tenkova Challenger 2, dok su SAD rekle da će poslati 31 tenk M1 Abrams.