19.03.2023.

Kroz EU projekat zaposleno 22 nezaposlenih iz Danilovgrada

 
Sonja Đuričković iz Danilovgrada je majka troje djece. Više od 7 godina je bila nezaposlena i bezuspješno pokušavala da pronađe posao. Zahvaljujući podršci EU kroz projekat EMPLOYED, dobila je priliku da stekne nova znanja i vještine i da se zaposli u firmi Lamex iz ovog grada na obali rijeke Zete.

‘’Veliko iskustvo sam stekla. Šta god mi je trebalo kolege su mi pomogle i jako sam zahvalna na ovoj prilici’’, kazala je Sonja u razgovoru za Evropsku kuću.

Ova prilika bila je dragocjena i za danilovgradske kompanije.

‘’Šestoro ljudi je prošlo obuku u trajanju od 2 mjeseca. Sonja je jedna od njih. Pokazala se kao dobar radnik i data joj je šansa da se dokaže i da napreduje’’, istakao je Marko Vukčević iz firme Lamex.

Kroz projekat za dugotrajno nezaposlene, pomogli smo da se 22 osobe ne samo zaposle na određeno vrijeme u domaćim preduzećima, već i da steknu vještine i dragocjeno profesionalno iskustvo.

”Uvijek sam srećna kad vidim kako EU fondovi zaista utiču na živote i egzistenciju ljudi, što je definitivno slučaj ovdje u Danilovgradu. Vjerujem da se baš na lokalnom nivou može uraditi mnogo ključnog posla na ispunjavanju uslova za pristupanje Crne Gore EU”, kazala je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Opština Danilovgrad prvi put sprovodi projekat EMPLOYED koji finansira EU, a koji pruža direktnu finansijsku podršku poslodavcima za zapošljavanje na teritoriji Opštine.

‘’Zadovoljni smo što je implementacija projekta bila uspješna, i što smo uz podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore imali mogućnost da u određenoj mjeri utičemo na poboljšanje poslovnih prilika i smanjenje nezaposlenosti u našem gradu’’, naglasila je menadžerka projekta EMPLOYED i članica Tima za upravljanje projektima u Opštini Danilovgrad, Simona Bošković.

Lokalna uprava i tim za implementaciju projekta posebno su se potrudili da pruže svu potrebnu podršku u procesu prijavljivanja na javni poziv. Organizovali su radionice i info dane za upoznavanje sa samim pozivom, kako poslodavaca, tako i dugoročno nezaposlenih lica, kojima je ovaj projekat i bio prvenstveno namijenjen.

U okviru projekta EMPLOYED u Opštini Danilovgrad, kroz bespovratna sredstva Evropske unije, uz kofinansiranje Vlade Crne Gore i te lokalne samouprave, stvorile su se šanse za obuku na radnom mjestu za oko 50, a zaposlile su se 22 osobe.

Iza ovih brojki stoji isto toliko pojedinaca i njihovih porodica, koji su bili u prilici da steknu nova znanja i vještine, ali i da obezbijede nove prihode za kvalitetniji život.

Ukupan budžet projekta EMPLOYED je više od 275 hiljada eura.