Kremlj uhapsio šefove FSB-a zbog posljedica haosa u Ukrajini

“Izbacivanje kroz prozor” nekoliko viših špijuna znak je Putinovog rastućeg bijesa prema obavještajnim službama. Saopćeno je da je šef ruskih špijuna stavljen u kućni pritvor kao znak da predsjednik Putin želi okriviti službe sigurnosti za zaustavljenu invaziju na Ukrajinu.

Sergej Beseda, šef ogranka vanjske obavještajne službe FSB-a, uhapšen je sa Anatolijem Boljuhom, njegovim zamjenikom, prema vodećim ekspertima za ruske sigurnosne službe.

Andrej Soldatov, koji je suosnivač i urednik Agenture, istraživačke web stranice koja prati FSB i druge agencije, rekao je da su izvori iz FSB-a potvrdili pritvaranje obojice muškaraca.

Vladimir Osečkin, ruski aktivista za ljudska prava u egzilu, takođe je potvrdio hapšenja. On je dodao da su službenici FSB-a izvršili pretrese na više od 20 adresa širom Moskve, tokom koji su pretreseni stanovi pripadnika SLužbe za koje se sumnja da su u kontaktu sa novinarima.

“Formalna osnova za provođenje ovih pretraga je optužba za pronevjeru sredstava namijenjenih subverzivnim aktivnostima u Ukrajini”, rekao je Osečkin. “Pravi razlog su nepouzdane, nepotpune i djelimično lažne informacije o političkoj situaciji u Ukrajini.”

“Izbacivanje kroz prozor” šefa špijuna svjedoči o rastućem Putinovom bijesu prema obavještajnim službama, za koje vjeruje da su dale lažne informacije o situaciji u Ukrajini, rekao je Soldatov. „Putin je konačno shvatio da je prevaren“, rekao je Soldatov za The Times.

Beseda, 68, vodi Petu službu FSB-a, koja je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u Ukrajini. Iako je FSB službeno domaća služba sigurnosti, slična MI5, Peta služba je osnovana krajem 1990-ih kada je Putin bio direktor po nalogu za izvođenje operacija u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Boljuh, 66, je šef Odeljenja za operativne informacije, koje je dio Pete službe.

Zapadni zvaničnik bio je upoznat sa prijavljenim hapšenjima, ali ih nije mogao potvrditi.

“Obojica su igrali veliku ulogu u obavještajnim operacijama protiv Ukrajine nekoliko godina i vrlo vjerovatno su igrali glavnu ulogu u planiranju invazije na

Ukrajinu. Ako su tvrdnje o hapšenju tačne, to bi značilo da je Putin ozbiljno zabrinut zbog uloge FSB-a u vojnoj kampanji i da bi moglo doći do značajnih promjena na višim nivoima u FSB-u”, kazao je visoki zapadni zvaničnik.

Navodi se i da je nekoliko vojnih vođa smijenjeno. U četvrtak je Oleksij Danilov, šef ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao da je otpušteno „oko osam” ruskih komandanata od početka invazije 24. februara.

Poznato je da je Beseda bio u Kijevu u februaru 2014. godine, kada je policija ubila gotovo 100 Ukrajinaca. Protestovali su protiv prokremljanskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je ubrzo nakon toga pobjegao u Rusiju. Beseda je sankcioniran od strane Evropske unije u julu 2014.

Soldatov je ove sedmice rekao da konačni izvještaji FSB-a o Ukrajini uoči invazije "jednostavno nisu tačni, što je dio razloga zašto su stvari išle tako loše po Rusiju".

Njihove procjene o popularnoj podršci među Ukrajincima ruskoj invaziji i stepenu do kojeg će se zemlja oduprijeti bile su „strašno pogrešne u proračunu“, rekao je on.

Međutim, dodao je: „Problem je u tome što je previše rizično da nadređeni kažu Putinu ono što on ne želi da čuje pa oni prilagođavaju svoje informacije. Plasiranje “poželjnih” informacija se vjerovatno odvija negdje između čina pukovnika i generala u FSB-u. Ne možemo isključiti činjenicu da su obavještajni podaci koje su prikupili na terenu zapravo bili vrlo dobri.”

Prošlog vikenda pojavio se navodni izvještaj koji je napisao službenik FSB-a. Autor se žalio da je prezaposlen i postao žrtveno janje za promašaje ruskog napredovanja.

„Ne mogu vam reći šta je navelo one koji su bili zaduženi da odluče da nastave sa operacijom, ali sada nas metodično bacaju lavovima. Ukoreni smo zbog naše analize.”