Kako kineska propaganda pomaže Rusiji da širi lažne vijesti o Ukrajini

Kina aktivno pomaže ruskoj propagandi u širenju laži o ratu u Ukrajini u inozemstvu. Ovo je opasno, jer kineski državni mediji imaju stotine miliona pratitelja diljem svijeta.
Sajt Ye je već analizirao taktiku ruske propagande u Evropskoj uniji, kao i manipulaciju u bjeloruskim medijima. Ali treba napomenuti da i Kina pomaže ruskim propagandistima da aktivno širelažne informacije o Ukrajini u inozemstvu.
Prema theguardian.com, brojni mediji kineske vlade i proruski nalozi na društvenim mrežama šire prorusko raspoloženje na kineskim društvenim mrežama pogrešno prevodeći ili manipulirajući međunarodnim vijestima o ratu u Ukrajini. Kao odgovor, anonimni volonteri - kao što je Veliki prevoditeljski pokret na Twitteru - počeli su razotkrivati kinesku prorusku propagandu, ističući netačne prevode, manipulacije u kojima se optužuju ukrajinske trupe za bombardovanje i zločine koje su ruske trupe počinile nad civilima. 
Tako naprimjer, 21. aprila je The Guardian je objavio tekst u kojem je navedeno da su civili ubijeni tokom ruske okupacije ukrajinskog grada Buče ubijeni sitnim metalnim strelicama. koje se nazivaju fleš diskovi, iz ruskih artiljerijskih granata. Međutim, South Review, službeni državni medij i podružnica Komunističke partije Kine, u vlasništvu Guangzhou Dailyja, pogrešno su preveli tekst, tvrdeći da su fleš patrone ispalile ukrajinske snage.
Publikacija Ministarstva odbrane "Armyinform" aktivno je pisala o upotrebi fleš diskova u Buči.
Činjenica je da Kina širi proruske informacije o Ukrajini kroz brojne kanale širom svijeta, pokazuje analiza koju je proveo NewsGuard, organizacija koja analizira propagandu na internetu.
Stručnjaci upozoravaju na raširen uticaj kineskih informativnih kanala na društvenim mrežama. Uprkos zabrani u Kini, više od pola milijarde korisnika Facebooka sada se pretplatilo na vladine publikacije povezane sa Komunističkom partijom Kine.

Studija NewsGuarda uključivala je publikacije na društvenim mrežama China Xinhua News, u kojima se tvrdi da je "Ukrajina eksperimentirala sa koronavirusima na slijepim miševima uz podršku SAD". 
To je uslijedilo nakon prethodnih vijesti koje su plasirali ruski propagandisti da je Ukrajina dobila podršku Washingtona za proizvodnju biološkog oružja u laboratorijama. Novinska agencija, za koju NewsGuard tvrdi da distribuira proruski sadržaj kineskim zajednicama širom svijeta, ima više od 92 miliona pratitelja na Facebooku, skoro četiri puta više od broja stanovnika Australije.
Kasniji izvještaji kineskih medija  su ponovili stav Kremlja da ruske trupe nisu odgovorne za ubijanje civila u Buči, a posebno za bombardovanja porodilišta u Mariupolju. Analitičari smatraju da je masovni pritisak medija koje podržava država pokušaj da se iskrivi globalni narativ u korist Rusije.
Činjenica da Kina širi ruske narative primjećena je u Evropskoj uniji.
Novinska agencija Evropske unije EUvsDisinfo koja se bori protiv lažnih vijesti, pokušava se suprotstaviti kineskoj propagandi, posebno kada je u pitanju rat u Ukrajini.
U posljednjih nekoliko sedmica, projekat Evropske službe za vanjske poslove EUvsDisinfo objavio je dva izvještaja na kineskom jeziku o dezinformacijama o ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi Euronews.
"Među brojnim lažima koje je Rusija širila o ratu u Ukrajini, dezinformacije da Ukrajina razvija biološko oružje posebno su podmukle", navodi se u prijevodu tvita Evropske službe za vanjske poslove objavljenog na kineskom, prenosi TheHill. 
Kineska propaganda ne samo da pokušava opravda brutalnu invaziju Rusije na Ukrajinu, već podriva legitimna biološka i epidemiološka istraživanja širom svijeta, ugrožavajući globalno javno zdravlje.
Zanimljivo je da su ovi izvještaji prvi objavljeni sadržaj Agencije EUvsDisinfo   na kineskom jeziku, jer svoje izvještaje obično objavljuje na evropskim jezicima.
Glasnogovornik Evropske komisije rekao je za Euronews da su izvještaji urađeni sa ciljem "da publici koja govori kineski pruže informacije zasnovane na činjenicama kako bi se podigla svijest o dezinformacijama o ratu u Ukrajini".
„U prošlosti je EUvsDisinfo izvještavao o koordinaciji između prokremljskih i kineskih izvora pod kontrolom jedne i druge države, kao što su COVID-19, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu, Afganistanu i Ukrajini. Također je pokrivao kineske izvještaje o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”, dodao je portparol Evropske komisije.