05.12.2023.

Floskule i optužbe: Lavrov u OSCE-u  

Prezir prema međunarodnim organizacijama, optužbe protiv Zapada: Sergej Lavrov se jako potrudio pokazati da Rusija nije izolirana. Je li upalilo? Alexandra von Nahmen izvještava iz Skoplja.  
"Ovaj koridor mora biti slobodan! Molimo isključite svoje bliceve", užurbano je vrištao službenik iz ureda za medije Sjeverne Makedonije dok je sve više i više novinara i kamera počelo pristizati u već prepunu press salu u kojoj se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov spremao održati konferenciju za novinare.
Samo njegovo prisustvo na godišnjoj ministarskoj konferenciji Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, izazvalo je trvenje prije nego što je konferencija uopće počela, što je dovelo do bojkota događaja od strane nekih članica organizacije.
 
Lavrovljev posjet izaziva trvenja prije i tijekom sastanka OESS-a
 
Poljska i baltičke zemlje odbile su prisustvovati skupu, tvrdeći da je "moralno pogrešno" sjediti za stolom "s agresorom koji vrši genocid, agresiju na Ukrajinu", kako je rekao estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna. I Ukrajina je, razumljivo, ostala po strani.
OSCE, organizacija sa 57 članica osnovana je tokom Hladnog rata kako bi ublažila napetosti i angažirala zajedno komunističke i zapadne sile. Ali sada je paralizirana zbog kontinuiranog korištenja prava veta od strane Rusije, koje ima svaka zemlja članica. Sjeverna Makedonija, trenutačno predsjedavajuća OSCE, rekla je da je Lavrov pozvan u pokušaju da se prekine zastoj i osigura opstanak organizacije.
 
OSCE paraliziran zbog Rusije
 
No, ruski diplomat je odbacio takvu zabrinutost, kao i sve kritike upućene njegovoj zemlji u Skoplju. Na svojoj konferenciji za novinare Lavrov je ponovio floskule ruske optužbi na račun Zapada općenito, a također je ponovio lažne optužbe protiv Ukrajine i njenih pristalica.
Ruski diplomata je u Skoplju više puta kritizirao sam OSCE, nazivajući ga privjeskom NATO-a i Evropske unije te postavljajući pitanje ima li još smisla
revitalizirati ga. Ipak, na pitanje DW-a planira li Rusija izaći iz OSCE, odbio je dati jasan odgovor.
 
Rusiju nije briga za budućnost OSCE
 
„Rekao sam da sam ravnodušan prema ishodu zasjedanja OSCE“, rekao je Lavrov. Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje, odvratio je dovodeći u pitanje novinarski integritet izvjestitelja.
"Znam da je u Njemačkoj u redu da članovi vlade govore novinarima što trebaju pisati, ali mi se prema našim novinarima odnosimo sa više poštovanja", rekao je Lavrov.
Nastup ministra vanjskih poslova Rusije u Skoplju imao je jedan veliki cilj, objasnio je Mikhail Komin, gostujući saradnik u Evropskom vijeću za vanjske odnose. Rusija želi iskoristiti svaku priliku "da pokaže da nema međunarodne izolacije, da Rusija nije u izolaciji", rekao je za DW.
 
Cilj Rusije: mišljenje na globalnom jugu
 
“Zato su učestvovali na G20, odnosno, na Generalnoj skupštini UN-a”, dodao je Komin.  
Dio te strategije je i održavanje aktuelnog takmičenja između Ukrajine i Rusije - "borbe za glasove iz zemalja globalnog juga", kako ju je opisao.
U Skoplju je Ministarstvo vanjskih poslova  Rusije spremno objavljivalo fotografije svakog bilateralnog sastanka koji je Lavrov održao - čak i vrlo kratke susrete. Susreti sa ministrima vanjskih poslova iz Mađarske, Kazahstana ili Armenije očito su trebali signalizirati da su oni još uvijek nacije zainteresirane za ono što Rusija ima za reći.
"Optička iluzija", rekao je za DW jedan visoki zapadni diplomat, tražeći da se njegovo ime ne otkriva kako bi mogao iskreno govoriti. "Naravno, ko god je bio voljan da se sastane sa njim, siguran sam da bi oblijepio sobu fotografijama njihovog rukovanja. Jer iskreno, gotovo cijela sala nije bila voljna sastati se sa njim."
Diplomat je ukazao na činjenicu da je bilo vrlo malo ministara u blizini kada je Lavrov održao govor na skupu. Govorio je "sali punoj mlađih diplomata" koji su samo hvatali bilješke kako bi zabilježili što je rečeno.
Osim toga, rekao je izvor za DW, da za razliku od nekih zemalja dalje u Africi i Latinskoj Americi, članice OSCE poput Kazahstana ili Armenije dobro razumiju da je ovo "imperijalni osvajački rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Oni moraju biti oprezni u onome što govore. Ne žele izazvati gnjev svog velikog susjeda."
 
Je li Lavrov dobio što je želio?
 
Unatoč svemu tome, činilo se da je Lavrov dobio ono po što je došao tokom posjete Sjevernoj Makedoniji, koja je i sama zemlja NATO-a. Održao je govor na velikom međunarodnom skupu, bio domaćin konferencije za novinare sa punom salom novinara i dobio sjajne fotografije susreta sa prijateljski nastrojenim kolegama.
Je li vrijedilo? Na kraju su članice OSCE, uključujući i Rusiju, pristale na imenovanje Malte za novu predsjedavajuću te organizacije, te produženje mandata čelnim ljudima na pozicijama u organizaciji. Ali OSCE još uvijek nema budžet - čini se prilično slab rezultat.
"Upravo smo svjedočili još jednom primjeru ideološkog sukoba suprotstavljenih narativa na sastanku u Skoplju", rekao je za DW Jamie Shea, viši saradnik briselskog think tanka Friends of Evrope.
 
Može li se OSCE oporaviti?
 
Unatoč tome, Shea je ustvrdio da je, iako je OESS bio po strani u trenutnoj evropskoj sigurnosnoj debati, još uvijek važno da nastavi.
"Jednog dana će rat u Ukrajini završiti i Rusija i Zapad će morati smanjiti napetosti, pregovarati o novim sporazumima o kontroli naoružanja i ponovno sastaviti evropsku sigurnosnu arhitekturu", rekao je Shea. "OSCE će se vratiti kao forum na kojem će se ova izgradnja mostova morati odvijati."