Vjerski rat Kadirova. Zašto Čečenija krije broj poginulih u ratu sa Ukrajinom? 

"U atmosferi fašističke histerije koju podstiče Kremlj, čečenski vođa Ramzan Kadirov bi u očima naroda mogao biti prihvatljiv kandidat za cara koji se suprotstavlja Bogu mrskom Zapadu. On demonstrativno spašava svoju vojsku, znajući dobro da će se morati boriti u Rusiji."  


Na trakama su bljesnuli citati iz govora Ramzana Kadirova na maratoskom predavanju u organizacivi  obrazovne organizacije "Znanje".
Bilo je to 40 minuta komunikacije između "heroja Rusije" i odabranih mladih ljudi. Tradicionalni žanr je takmičenje-revija narativa koji je sličan ruskom.  Kadirov kao i ruski propagandisti pokušavaju opravdati "specijalnu operaciju" ovoga puta koristeći kategoriju vjerskog rata. Ukratko,  Putin vodi vjerski rat protiv Ukrajinaca, koji su jeretici ili otpadnici
Kadirov je kao glavnog neprijatelja označio "sataniazam", a kao glavnog protivnika u ratu - NATO. Istovremeno, odabrani mladići zapisuju riječi koje izgovara Kadirov na Iphone-ima, koj je proizvod glavnog neprijatelja – “satanizma”.
Prema Kadirovu, 3.500 ljudi trenutno  u Ukrajini ratuje protiv  "satanizma". Osim toga, još Čečena je spremno priključiti se snagama u Ukrajini,  navodno ima hiljade "dobrovoljaca". Građani Ruske Federacije, čak i bez ikakve zvanične mobilizacije, moraju se ujediniti oko Putina i dužni su krenuti u bitku.
Postoji mnogo materijala o tome kako se Kadirovljeve trupe bore u Ukrajini, naročito u propagandnom dijelu. Osnovna karakteristika čečenske propagande je da Čečenija krije gubitke, za razliku od Dagestana i Sjeverne Osetije. Jer se ispostavilo da je nezgodno što su "nacisti" i "benderi", koje je ruski predsjednik Vladimir Putim obećao  poraziti klikom prsta, uništili previše "nepobjedivih" Kadirovih vojnika. Kadirov je i sam primoran da prizna da je bilo "grešaka" na početku "specijalne operacije". Ali sada sve ide po planu.
Šta je važno? U mogućnosti smo da procijeniti stepen propaganda koja se plasira. Srednjoškolci i studenti koji slušaju Kadirova ne sjećaju se čečenskih ratova. Imaju sliku u svojim glavama, formiranu propagandom. Prikazani su im prekrasni pogledi na Grozni bez objašnjenja ko je platio svu tu ljepotu. I ne govore kako 10-15 godina nakon drugog rata. vojska Kadirova sustiže rusku vojsku. Oni koje sam Kadirov u odgovoru na pitanje naziva "federalcima". I u kasnijim odgovorima, on de facto dijeli "ruske trupe" i "čečenske jedinice". Posebno je poniženje preporuka svima da se upoznaju sa "djelima" Džambulata Umarova, zamjenika predsjednika Vlade Čečenije, poznatom po progonu neistomišljenika..
Ruska propaganda, koja sada pokušava pronaći novu laž kojom bi objasnila "uspjeh specijalne operacije", našla se u zamci Kadirova. Vjerovatno su ga htjeli pokazati svijetu kao jednu od opcija za budućnost: "Nećete pregovarati s nama, morat ćete sa njim". On otvoreno naziva njemačkog kancelara Olafa Scholza šizofreničarom, a za američkog predsjednika Joe Bidena "ništa ne misli". 
Ali takvo širenje propagande neizbježno povećava cijenu lojalnosti Moskvi. U atmosferi fašističke histerije koju podstiče Kremlj, U očima Naroda, Kadirov može biti prihvatljiv kandidat za cara koji se suprotstavlja Bogu mrskom Zapadu. U isto vrijeme, Kadirov demonstrativno spašava svoju vojsku, itekako svjestan da će morati da se bori u Rusiji.

Sada se očekuje i redakcija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u smislu podrške Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu. Jer, status omiljene konkubine treba braniti.