Zajednički projekt VE/EU-a o poboljšanju nadzora financijskih sustava u Hrvatskoj

Inicijativa Instrumenta tehničke podrške Vijeća Europe i EU-a za Hrvatsku 2021. pokrenuta je 15. srpnja 2021. godine putem virtualnog početnog sastanka Savjetodavne skupine za projekt.

Događaj su otvorili predstavnici dviju institucija korisnika projekata - Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) -, Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) i Vijeća Europskog odjela za gospodarski kriminal i suradnju.

 

Svi prisutni dionici izrazili su entuzijazam i predanost nastavku procesa provedbe usmjerenog na povećanje učinkovitosti režima borbe protiv pranja novca/suzbijanja financiranja terorizma (BPPN/BPFT) u Hrvatskoj kroz jačanje nadzora nad BPPN/BPFT na temelju rizika u financijskog sustava. Hrvatske su vlasti iskoristile ovu priliku kako bi dale najnovije informacije o najnovijim strukturnim promjenama unutar Hanfe i HNB -a. Obje institucije naglasile su važnu ulogu koju će projekt imati u daljnjem jačanju njihovih nadzornih kapaciteta, osobito kroz razvoj metodologija procjene rizika, nadzornih alata i priručnika, kao i aktivnosti izgradnje kapaciteta.

 

Članovi Savjetodavne skupine također su razgovarali o rezultatima projekta i potencijalnim koracima provedbe. Prve projektne aktivnosti bit će usmjerene na pregled ukupnog ustroja i sredstava za nadzor pranja novca i financijskog financiranja koji su proveli HNB i Hanfa, kao prvi korak prema poboljšanju njihovih metodologija procjene rizika.