UZNEMIRUJUĆE BBC provjerio ruske tvrdnje o masakru u Buči

NAKON što su se ruske trupe povukle iz ukrajinskog grada Buče, koji se nalazi na periferiji Kijeva, pojavile su se snimke i fotografije leševa civila koji leže na ulicama.

Ukrajina je optužila Rusiju za masakr i genocid, a Rusija je pak kazala da se radi o "insceniranoj provokaciji kijevskog režima" te iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o "namještenim" snimkama. BBC je istražio koliko ruske tvrdnje drže vodu.

"Lažna mrtva tijela"

Nakon povlačenja ruskih postrojbi iz Buče pojavila se snimka iz automobila na kojoj se vide tijela s obje strane ceste. Korisnici društvenih mreža s proruskim stavovima usporili su snimku, tvrdeći da se jedna ruka pomaknula. 

<video controls="controls" width="300" height="150"> </iframe>" /></video>

Rusko veleposlanstvo u Kanadi objavilo je snimku na Twitteru i napisalo da se radi o "insceniranom videu koji prikazuje lažna mrtva tijela u Buči". Iako snimka nije najbolje kvalitete, ipak se može vidjeti da se zapravo ne radi o ruci, već o mrlji u donjem desnom kutu stakla koja stvara iluziju da mrtvac miče ruku.

Rusi su se također osvrnuli na drugi dio snimke, kada automobil prolazi pored drugog tijela, koje leži pokraj pločnika. Kada auto prođe, tijelo se nakratko može vidjeti u desnom retrovizoru i tada, tvrde Rusi, ono je u sjedećem položaju. No, ako se snimka uspori, jasno se vidi kako retrovizor iskrivljuje odraz tijela, kao i kuće u pozadini.

"Tijela nisu bila ukočena"

"Posebno je čudno što se sva tijela čije je slike objavio kijevski režim nisu ukočila nakon četiri dana", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Naime, Ukrajina tvrdi da su Rusi napustili Buču u ranim jutarnjim satima 31. ožujka, a Rusi navode da su to napravili 30. ožujka.

Nakon smrti tijelo prolazi kroz proces koji se naziva mrtvačka ukočenost (lat. rigor mortis) - poseban oblik napetosti mišića. Rigor mortis se počinje razvijati oko 1 do 3 sata nakon smrti, a ukočenost u prosjeku traje oko 2 dana, s time da je ona uvjetovana okolinom u kojoj se leš nalazi. U izrazito hladnoj sredini ukočenost može trajati danima i tjednima.

BBC je razgovarao sa sudskim patologom koji je radio na istragama ratnih zločina na mjestima poput Kosova i Ruande, ali koji nije želio biti imenovan. Patolog je objasnio da do četvrtog dana obično nestaje mrtvačka ukočenost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Primjerice, ako netko zbog niskih temperatura nosi puno debele odjeće, ona će često upiti svu krv te ne treba značiti da će biti vidljiva. Možda su se Rusi osvrnuli na činjenicu da se krv nakon smrti skuplja prema dolje jer više ne cirkulira tijelom, zbog čega koža na tom dijelu tijela postaje crvenkasta ili ljubičasta. Ali ako netko leži, neće biti vidljivo područje na kojem se skuplja krv jer je taj dio okrenut prema tlu, odnosno vidjet će se samo gornji dio tijela koji neće biti crvenkaste boje.

"Nismo izvršili nasilje ni nad jednim stanovnikom Buče"

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ruska vojska dok je kontrolirala Buču nije izvršila nasilje ni nad jednim stanovnikom tog grada. Međutim, tome proturječe brojna izvješća svjedoka.

Lokalni učitelj rekao je 4. ožujka organizaciji Human Rights Watch da su ruske snage uhvatile pet muškaraca i jednog od njih odmah pogubile. Stanovnici koji su razgovarali s The Insiderom prikazali su sličnu sliku.

"Bili su to teški dani kada ti ne pripada ni dvorište, ni kuća, pa čak ni tvoj život. Nema struje, vode, plina. Zabranjeno je izlaziti iz kuće, ako izađeš – upucat će te", rekla je jedna mještanka.

Lokalno stanovništvo je kazalo za BBC da su Rusi razbijali vrata kako bi pljačkali stanove i da su prilikom pljačke vlasnici stanova morali sjediti u podrumu.

Rusko ministarstvo obrane navelo je da su njihove snage napustile Buču 30. ožujka i da su tijela snimljena četiri dana nakon njihova odlaska, "kada su u grad stigle službe sigurnosti Ukrajine i predstavnici ukrajinskih medija". No novinske agencije poput AFP-a objavile su snimke leševa još 2. travnja, a na društvenim medijima se od 1. travnja može naći video mrtvih tijela na ulicama Buče.