Užas u očima Skabejeve. Za šta propagandisti spremaju Ruse

Strah Putinovog režima od Haga već postoji

Kada je prije nekoliko dana glavna urednica Russia Today Margarita Simonjan rekla da "ako u Ukrajini izgubimo, čekat će nas Hag", to je moglo izgledati slučajno.
Nakon što je 1. decembra tezu o Međunarodnom sudu iznijela i druga vodeća propagandistkinja Kremlja Olga Skabeševa, to je već postao očigledan simptom.
Činjenica da je termin "pomoćnik Putinovog režima" prvi put objavljen na  državnom kanalu ukazuje, prije svega, da propagandisti postepeno počinju nazivati stvari pravim imenima.  
Drugo, to znači da su Skabejeva i Simonjan svjesne (i stoga za osudu), jer razumiju ko su i za šta će biti odgovorni.
Treće, uz svo dužno poštovanje prema „domaru Kremlja“ (koji će, također, biti u Hagu, prema Simonjanu, jer zna da je pripadnik FSB) Skabejeva je manje kategorična: iz njenog govora proizilazi da su odgovorni samo lideri "Putinovog Rajha" i ključni propagandisti.
Četvrto, oni već pripremaju ostatak Rusa koji će tek morati prihvatiti da će njihov novac će biti usmjeren na plaćanje ratne odštete.
Peto, u pozadini sve opipljivijeg i neizbježnijeg poraza, zadatak propagande je da svim Rusima usadi osjećaj kolektivne krivice, što znači da ih "ujedini" u duhu "iza Moskve, a ispred Haga i nema se gdje povući."
Šesto, odatle dolazi i objašnjenje Skabejeve zašto je potrebno bombardovati Ukrajinu: „da bez haških tribunala, krivičnih predmeta, kompenzacija, reparacija, da se ništa od ovoga ne dogodi, treba nam intenziviranje neprijateljstava, treba pritisak i pritisak da nam se obrate za primirje ili uspostavljanje mira“.
"Strah od Haga" je već toliko jak da se u raspravu o ovoj temi uključio i ruski Putinov "ratni komarac" - ambasador pri UN Vasil Nebenzia.
On je naveo da je "inicijativa Evropske komisije da se pod okriljem UN stvori neka vrsta tribunala za Ukrajinu pokušaj da se bezakonju prema Ruskoj Federaciji da oblik legitimiteta...".  
 
Zapravo, činjenica da je Nebenzia prilično jasno opisao pravni mehanizam koji Zapad sada pokušava implementirati, također, sugerira da je "komarac" budan. Što znači za osuda.
Dakle, podsjetimo, riječ je o prijedlogu EU za stvaranje Međunarodnog suda protiv Putina i osoba umiješanih u događaje od 24. februara i one koji su mu prethodili.
Stručnjaci objašnjavaju da se, po analogiji sa Nirnberškim sudom (a postoji presedan, pa je logično da se na njega pozovu), principijelna odluka o stvaranju takvog posebnog tijela donosi upravo sada, prije kraja neprijateljstava.  
Prvi put, pitanje tribunala koji će suditi Hitleru i njegovim saradnicima je suštinski pokrenuto na Konferenciji na Jalti 1945. godine. Prave odluke donesene su kasnije - Statut Tribunala je usvojen u augustu 1945. godine, a sam proces je počeo krajem jeseni iste godine. Međutim, odluke o pomirenju donesene su ranije.
I sada je isto. Neprijateljstva u Ukrajini se nastavljaju, ali njihov ishod je van sumnje. Stoga je logično da se već postavlja pitanje "šta dalje".
Zašto se postavlja pitanje novog tribunala? Jer je situacija neobična. Riječ je o zemlji koja ima nuklearno oružje i jedna je od stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Ono što je potrebno nije samo odluka nametnuta kapitulacijom, već ona koja ima pravni osnov. Može se dati samo jednom rečenicom. Međutim, nijedno od postojećih međunarodnih pravosudnih tijela nema nadležnost da rješava takva pitanja.
Stoga će oni biti stvoreni, i to na isti način kao i za Nirnberški tribunal - bez presedana. Odnosno, i ovaj tribunal treba postati jedini te vrste, a nakon završetka rada bit će raspušten.
 
Naravno, Kremlj (još) ne priznaje takvu odluku. Stoga Moskva apeluje da je takva odluka nelegitimna, insistirajući na tome da je usvoji isključivo Vijeće sigurnosti UN-a, pri čemu će Ruska Federacija, naravno, staviti veto, a NRK, u najboljem slučaju, biti uzdržana.
Dakle, ni redoslijed djelovanja EU nije sporan: prvo kapitulacija, pa suđenje. Štaviše, za razliku od Njemačke 1945, niko neće okupirati Rusiju 2022. Ali naći će se takvi oblici uvjeravanja pod kojima će svi optuženi biti predati Tribunalu bez ikakvih uslova. Čak i ako ne dođe do kapitulacije Rusije, njena nova vlada će sigurno izručiti najodvratnije ratne zločince.
Opet, postoji presedan. Dana 1. aprila 2001. godine, bivši predsjednik Jugoslavije, Slobodan Milošević, uhapšen je u skladu sa jugoslovenskim zakonom pod optužbom za krivična dela ratnog zločina. On je 28. juna iz bivše Jugoslavije izručen Međunarodnom sudu u Hagu i prebačen u zatvor UN-a u Hagu.  
 
Zbog toga su ruski propagandisti zabrinuti oko ove haške teme. Oni (barem njihov vodeći kadar, koji uključuje i Nebenziju) će definitivno završiti na optuženičkoj klupi.
Podsjetimo, u samom Nirnbergu na glavnom tribunalu suđeno je samo 21-om nacističkom vođi. Na daljim suđenjima pred sudom se pojavilo 177 osoba. Nakon toga su pronađene i kažnjene hiljade drugih onih koji su ubili ili pomogli u ubijanju.
A da to već funkcionira, svedoči i pravna činjenica dokazana u Hagu 17. novembra - ruski red za doživotnu robiju već napreduje. Osim toga, podsjetimo, odlučeno je i da se isplati materijalna odšteta porodicama žrtava leta MH17. Dakle, Međunarodni sud je već za vratom Kremlju.