Ured UN za ljuska prava ima vjerodostojne izvještaje o upotrebi ruskih kasetnih bombi u Ukrajini

Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopćio je da je primio "vjerodostojne izvještaje" o nekoliko slučajeva upotrebe kasetne municije od strane ruskih snaga u naseljenim područjima u Ukrajini. Iz Ureda je saopćeno da bi neselektivna upotreba takvog oružja mogla predstavljati ratne zločine.

"Zbog njihovog djelovanja na širem području, upotreba kasetne municije u naseljenim područjima nije u skladu sa principima međunarodnog humanitarnog prava koje regulira vojna djelovanja", rekla je glasnogovornica Liz Throssell novinarima u Ženevi.

“Podsjećamo ruske vlasti da su usmjeravanje napada na civile i civilne objekte, kao i bombardiranje gradova i sela i drugi oblici neselektivnih napada, zabranjeni međunarodnim pravom i mogu predstavljati ratne zločine.

Upitana o potencijalnoj promjeni politike Facebooka koja bi omogućila nekim korisnicima da pozivaju na nasilje nad Rusima i ruskim vojnicima, Throssell je to nazvala "zabrinjavajućim" i rekla da će njen ured o tome razgovarati sa kompanijom.