UNICEF DONIRAO ZAŠTITNU OPREMU ZA MEDICINARE MINISTARSTVU CIVILNIH POSLOVA BIH

Sarajevo, 04.02.2022.g.:  UNICEF je Ministarstvu Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uručio donaciju u vrijednosti od 335,500 USD, koja je primljena putem UNICEF Logističkog centra u Kopenhagenu.

Donacija zaštitne opreme, namijenjena je za zdravstvene radnike, koji rade sa COVID-19 pacijentima, a sastoji se od setova zaštitnih maski, rukavica, mantila, naočala, obuće, štitnika za lice i tijelo.

Ministarstvo Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, rasporedit će proporcionalno ovu donaciju, vlastima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, odakle će ići dalja distribucija prema zdravstvenim ustanovama.

UNICEF u Bosni i Hercegovini, od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine, pomažući vlastima u domenu krizne komunikacije, COVID-19 vakcinacije, obezbjedjenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole i zdravstvene ustanove, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac. UNICEF je i logistički koordinator za nabavku vakcina, koje u Bosnu i Hercegovinu stižu putem COVAX mehanizma.