Rešenje za šumske požare

Vreline sa kojima se suočavamo ovih dana jesu najjasnija opomena da je potrebno odnositi se prema planeti sa više pažnje. Klimatske promene prouzrokovane su zagađenjem – dakle, ljudskim nemarom – a posledica je promena klime, sa kojom se sada borimo – sa promenljivim uspehom.

Istovremeno, vreme velikih vrućina pogodno je za šumske požare, koji osim što ugrožavaju živote, pričinjavaju materijalnu štetu i izazivaju niz drugih, ekoloških problema.

Sezona požara traje od marta do kraja septembra, a može da se protegne i na oktobar. U poslednjih pet godina 59 osoba smrtno je stradalo u šumskim požarima u Srbiji. Povređeno je još 114 civila i 19 vatrogasaca, a vatrogasne jedinice su su u tom periodu izborile sa više od 78 hiljada šumskih požara.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od svih šuma koje su od 2002. godine uništene u zemlji, 40% je stradalo u šumskim požarima.

Ovaj otrežnjujući podatak istakla je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj  (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap. Ona je danas, zajedno sa otpravnicom poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, i drugim zvaničnicima, prisustvovala uručenju 27 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara.

Ova vozila vredna su više od milion evra, namenjena su za opštine i gradove u svim delovima Srbije, a Sektoru za vanredne situacije donirala je EU.

Zanimljivo je to da su ova vatrogasna vozila manja od standardnih vatrogasnih kamiona, ali i dalje adekvatno opremljena, te imaju mogućnost da se kreću brže, i po teško pristupačnim terenima. To je presudno za hitno reagovanje odmah po izbijanju požara, kao i za zaštitu ljudi koji žive u udaljenim područjima.

Takođe, kako bi njihov uticaj na životnu sredinu bio manje štetan, a potrošnja goriva niža, vozila su opremljena motorima sa niskom emisijom zagađujućih materija (EURO 6 standard).

Uprkos redovnom održavanju, nivo amortizacije podriva njihovu pouzdanost, dok neusklađenost sa propisima o saobraćaju, bezbednosti i zaštiti životne sredine dodatno otežava reagovanje.

Osim što su novi, i samim tim i bezbedniji, kamioneti su opremljeni i korisnom mehanizacijom. Crevo od 120 metara mnogo znači u gašenju šumskih požara, objasnio je jedan od prisutnih spasilaca, a postoji i mogućnost ispumpavanja vode iz okolnih jezera ili reka, koja se dalje distribuira za gašenje vatre.

Ova oprema učiniće da svi stanovnnici Srbije budu bezbedniji.

„EU je tu za ljude u Srbiji, u svakoj teškoj situaciji koja se može dogoditi.“, izjavila je Norčič Štamcar.

Važnost šuma

Šume pokrivaju blizu 30% teritorije Srbije. Porast prosečnih temperatura, usled globalnog zagrevanja povećava verovatnoću izbijanja požara, što predstavlja veliku pretnju za područja obrasla šumom. Sa druge strane, šume igraju važnu ulogu u zaustavljanju klimatskih promena, s obzirom na to da na godišnjem nivou apsorbuju jednu trećinu globalne emisije ugljen-dioksida nastalih sagorevanjem fosilnih goriva. Zbog toga je očuvanje šumskih ekosistema presudno za zaštitu planete i za kvalitet života budućih generacija.

Poklonjeno više od 14 miliona evra

Uručenje vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara organizovano je u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje. Kompletan projekat, kojim su nabavljena vozila hitne pomoći, vozila za Gorsku službu spasavanja, mobilne brane za odbranu od poplava, i još mnogo toga, vredan je više od 14 miliona evra.

Oprema donirana ovim projektom već spašava živote