Rekonstrukcija pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom

Rekonstrukcija i modernizacija železničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom (- Segedin) treba da budu završeni do novembra iduće godine, a vrednost posla na srpskom delu pruge je 12,3 milijarde dinara, odnosno oko 100 mil EUR. Na ceremoniji povodom početka radova juče su u Horgošu bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.
 
Regionalna pruga Subotica-Segedin izgrađena je pre 150 godina i sada je zatvorena, a bila je jednokolosečna, neelektrificirana. Dužina pruge na teritoriji Srbije od Subotice, preko Horgoša do granice sa Mađarskom je 26,6 kilometara, a na mađarskoj teritoriji 12,6 kilometra.
 
Posle rekonstrukcije brzina vozova na toj pruzi biće povećana sa 60 do 80 na 120 kilometara na čas.
 
Ta pruga biće obilaznica za vreme zatvaranja pruge Beograd-Budimpešta zbog modernizacije.
 
Orban je podsetio da je u izgradnji brza pruga koja će povezati Beograd i Budimpeštu i založio se i za obnovu pruge na relaciji Subotica-Baja.
 
Vučić je rekao da je EU finansirala idejni projekat za izgradnju pruge Subotica-Segedin, a da je za realizaciju tog projekta Srbija iz budžeta i kredita OTP banke obezbedila 86,7 mil EUR.
 
- Od velikog je značaja što će ova pruga biti povezana sa brzom prugom Beograd-Budimpešta, jer će time ceo ovaj prostor biti razvojno čvorište za trgovinu, turizam i saradnju građana - rekao je Vučić.