Projekt LIFE SUPport za bolju zaštitu bjeloglavih supova

Projekt LIFE SUPport, vrijedan 2,1 milijun eura, kojim se namjerava unaprijediti zaštitu bjeloglavih supova i uvjete njihova gniježđenja u Hrvatskoj, počet će u siječnju 2023., a trajat će do kraja 2027., izvijestili su iz Primorsko-goranske županije.

Bjeloglavi supovi nekada su se gnijezdili od Slavonije do Jadrana, no, posljednjih desetljeća svijaju gnijezda samo na Cresu, Krku, Plavniku i Prviću.

Ove godine su područje gniježđenja, nakon više od stotinu godina, proširili i na Park prirode Učka.

Sada u u Hrvatskoj ima oko 120 gnijezdećih parova supova, a projektom LIFE SUPport želi se ojačati njihova populacija i omogućiti im povratak na povijesna gnjezdilišta u kopnenom dijelu zemlje.

U projektu se predviđaju rješenja za najvažnije probleme: nedostatak hrane, uznemiravanje tijekom gniježđenja, trovanje i elektrokuciju bjeloglavih supova.

Iz programa LIFE Europske unije sufinancira se 60 posto projekta, vodeći partner na projektu je Udruga BIOM, a  partneri su županijska Javna ustanova „Priroda“, Poljoprivredna zadruga „Otok Krk“, HEP ODS i Vulture Conservation Foundation. Pridruženi partner je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva.

Izvršna direktorica Udruge BIOM Željka Rajković naglašava da će sve što će se učiniti tijekom projekta imati dugoročne posljedice. Bjeloglavi supovi su dugovječna vrsta kojoj je potrebno pet godina da dosegne reproduktivnu dob pa dio rezultata očekujemo tek u idućem desetljeću, kazala je.

Upraviteljica Poljoprivredne zadruge ˝Krk˝ Karla Škorjanc rekla je da supovima u prirodi nedostaje hrane pa treba proširiti mrežu hranilišta. Novo hranilište, uz postojeća na Cresu i Učki, bit će na Krku.

Najavila je da će se tijekom projekta razvijati suradnja s lokalnim ovčarima i lovcima, kako bi se spriječila trovanja supova olovnim streljivom i otrovnim mamcima.

Među lovcima će se promicati korištenje bezolovnog streljiva, a među stočarima zaštita stada ovaca od čagljeva korištenjem ograda i pasa, kazala je.

Unaprijedit će se i elektroenergetska infrastruktura, uz pomoć HEP ODS-a, kako supovi ne bi stradavali od strujnog udara. Na 200 srednjenaponskih stupova na kvarnerskim otocima i Učki primijenit će se mjere zaštite ptica od elektrokucije, a o važnosti unaprjeđenja energetske mreže radi zaštite supova educirat će se 60 zaposlenika energetskih tvrtki.

Ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Irena Jurić ističe da je među glavnim ciljevima projekta pad smrtnosti mladih ptica smanjivanjem njihova uznemiravanja u gnijezdima te unaprjeđenjem rada Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, kojim upravlja JU „Priroda“.

Suradnju s lokalnim stanovništvom pri spašavanju supova, koji tijekom prvih uzlijetanja iz gnijezda na liticama padnu u more, ocijenila je sjajnom.

Tijekom projekta dodatno će se educirati vlasnici plovila, ribari i turisti o poželjnom i obveznom ponašanju u blizini bjeloglavih supova tijekom gniježđenja, posebice ljeti, kada je ključno ne uznemiravati mlade ptiće u gnijezdima, rekla je.

U Oporavilištu na Cresu sada se skrbi o deset mladih bjeloglavih supova, koji će se nakon oporavka vratiti u prirodu.