Početak pripremnih radova na modernizaciji Luke Brčko

Projekat koji finansiraju Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj doprineće poboljšanju poslovanja i povećanju kapaciteta luke

15.6.2021, Brčko – Danas je u Brčkom zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji luke Brčko u prisustvu gradonačelnika Brčkog, predsjednika Skupštine Brčko, predstavnika Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Kancelarije visokog predstavnika.

 

Projekat modernizacije Luke Brčko obuhvatiće izgradnju i uređenje platoa luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Brčko- Novo. Radovi će najprije započeti na rekonstrukciji platoa, koje će izvoditi preduzeće Bijeljina i Prijedor putevi, izabrano na javnom tenderu.

 

Direktor Luke Brčko Perica Josić, izjavio je: „Luka Brčko je bitna tranzitna točka za tok teretnog prometa u Bosni i Hercegovini a sa Evropskom unijom povezana je željezničkim, drumskim i riječnim putem. Ovim projektommodernizacije koji se sastoji iz tri dijela: rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavkom nove dizalice i rekonstrukcijom željezničke pruge od željezničke stanice Brčko Novo do Luke Brčko sa izgradnjom pristupne ceste  postići ćemo da naša luka postane konkurentnija, efikasnija bolje opremljena s povećanim kapacitetom  čime ćemo moći povećati i obim posla i privući nove klijente“.

 

„Uz sve izazove u protekloj godini završili smo sve pripremne radnje kako bismo danas mogli prisustvovati početku realizacije ovog strateškog infrastrukturnog projekta. Modernizacija jedine riječne luke u BiH - Luke Brčko povećaće konkurentnost distrikta Brčko kada je riječ o privrednom razvoju. Očekujem da će korist od ovog projekta imati cjelokupna ekonomija BiH ali i njeni građani“, rekao jegradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić. 

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, izjavio je: "Projekat revitalizacije Luke je jedan od najznačajnijih projekata u Brčkom koji će nas pozicionirati u centar integracijskih aktivnosti kada je u pitanju povezivanje privrede i saobraćaja,  ne samo u BiH već i regionu. Važno je da se nakon trogodišnje blokade u realizaciji ovog važnog projekta, i praktično isteka grejs perioda, ipak krenulo u njegovu realizaciju". 

 

Mehanizacija u luci Brčko uglavnom je dotrajala, a portalne dizalice stare su i više od 50 godina. Projekat obuhvata i nabavku nove dizalice nosivosti do 16 tona (tri puta veće od sadašnje) što će doprinijeti da se poveća kapacitet pretovara robe na 150 do 200 tona po satu.

 

Ukupna vrijednost projekta je 10 miliona eura i finansira se bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od preko 3 miliona eura i kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 7 miliona eura. Sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne finansijske institucije i donatori obezbjeđuju finansiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regionu.

 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler rekao je: „Zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju, luka Brčko može postati ključna tranzitna tačka za protok teretnog saobraćaja između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Trenutna infrastruktura luke Brčko zastarjela je i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove luka može postati centralna poveznica za ekonomije regiona. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju luke Brčko s 3 miliona eura bespovratnih sredstava. To će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji kroz nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i novih prilika za poslovanje. "

 

Manuela Nesl, direktorica ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, izjavila je: „EBRD je zadovoljna što konačno počinje modernizacija Luke Brčko. Sigurni smo da će ovaj projekat imati značajan pozitivan uticaj na ekonomski rast i olakšavanje trgovine ovdje u Brčkom i u cijeloj BiH. Luka može biti trgovačko čvorište a sa svojom odličnom lokacijom takođe i izvozni centar za region. Nastavićemo da podržavamo ovaj razvoj - nadajući se da će i privatni investitori iskoristiti mogućnosti u novoj luci - i nastavićemo da podržavamo poboljšanje infrastrukture u cijeloj BiH, postižući bolje veze sa zemljama u regionu i EU."

 

Projekat rehabilitacije je u skladu sa Agendom povezanosti Evropske unije, koja promoviše transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu saradnju i integraciju sa Evropskom unijom.