Počeo twinning projekat koji će poboljšati izvještavanje o kvalitetu vazduha

Projekat sprovode Agencije za zaštitu životne sredine Austrije i Crne Gore

Članice Evropske unije nastavljaju da pomažu Crnoj Gori u izgradnji njenih administrativnih kapaciteta. Ovaj put riječ je o novom twinning light projektu „Nadogradnja integrisanog alata i ažuriranje inventara emisija zagađujućih materija u vazduh za period 2011-2019”, koji su Agencija za životnu sredinu Austrije (Umweltbundesamt) i Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore predstavile na konferenciji organizovanoj u EU info centru. Ovim projektom izgradnje kapaciteta prenijeće se znanje i iskustvo Austrije na Crnu Goru.

Opšti cilj projekta je da Crna Gora u budućnosti samostalno izvještava o emisijama zagađujućih materija u vazduh, što predstavlja jedno od završnih mjerila u poglavlju 27 – životna sredina i klimatske promjene. Twinning partneri će ovo postići kroz razne vrste obuka za izgradnju kapaciteta, ali i nadogradnjom softverskog rješenja i ažuriranjem inventara zagađujućih materija u vazduh.    

 

Slađan Maslać iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori je tokom konferencije istakao da je zaštita životne sredine jedna od najvažnijih oblasti pregovora o članstvu, te da pitanje kvaliteta vazduha nije izuzetak.

„Nedavno smo uložili oko milion eura u sistem za praćenje kvaliteta vzaduha, a imamo i brojne manje tehničke projekte. Ovaj twinning projekat je nastavak naše pomoći Crnoj Gori, razvoju sistema praćenja kvaliteta vazduha, koji bi trebalo da bude na dobrobit prije svega građana, a istovremeno i da pomogne Crnoj Gori da ispuni obaveze definisane evropskom legislativom“, naveo je Maslać.

 

Iva Vujović iz Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći navela je da je jedna od glavnih prepreka u rješavanju pitanja u vezi sa kvalitetom vazduha upravo nedostatak administrativnih kapaciteta na svim nivoima, te da bi ovaj projekat trebalo da pomogne da se ta prepreka otkloni.

„Nema sumnje da je adekvatna ekološka infrastruktura preduslov ukupnog razvoja društva i u isto vrijeme, nužna za uspješne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Zato je značaj ovog projekta u činjenici da omogućava održivost nacionalnog sistema inventara emisije zagađujućih materija u vazduh i emisija gasova sa efektom staklene bašte. Zahvaljujući tome, Crna Gora će doprinijeti smanjenju emisija onečišćivača vazduha, ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju životne sredine“, kazala je Vujović.

Projekat Nadogradnja integrisanog alata i ažuriranje inventara emisija zagađujućih materija u vazduh za period 2011-2019” trajaće narednih 8 mjeseci. Njegova ukupna vrijednost je 250 000 eura.