Osoba koja je šarmirala NATO osoblje u Napulju bila je ruska špijunka, kažu istražitelji

Oficir GRU-a proveo je deceniju predstavljajući se kao peruanski dizajner nakita, kažu istraživački novinari.  
 
Ruska špijunka koja se infiltrirala u NATO više od jedne decenije uz pomoć zvaničnika koji su upali u “slatku zamku” otkrivena je nakon što su novinari otkrili "crnu rupu" u vladinom izdavanju lažnih dokumenata.
 
Mariu Adelu Kuhfeldt Rivera – pravim imenom Olga Kolobova – razotkrili su Eliot Higgins i Christo Grozev koji su objavili svoje nalaze u izvještaju za Bellingcat.
Kolobova je bila duboko infiltrirana među italijanske zvaničnike NATO-a nakon što se predstavljala kao “Marija”, latinoamerička dizajnerica nakita i socijalista.
 
Međutim, ona je zapravo bila tajni špijun za rusku stranu obavještajnu službu GRU i njen identitet je kreiran u augustu 2005. godine.
Uprkos tome što je ostala na tajnom zadatku više od 10 godina, Kolobova je konačno otkrivena kada je odvojena istraga Bellingcata otkrila da je GRU njihovim špijunima dao uzastopno numerirane pasoše, omogućavajući istraživačkim novinarima da otkriju druge špijune jednostavnim praćenjem serija brojeva.
 
Nakon objavljivanja izvještaja u septembru 2018., Kolobova je pobjegla iz Napulja i vratila se u Moskvu, napisavši poruku na Marijinoj Facebook stranici koja je sugerirala da se bori protiv raka.
 
Kolobova je kćerka ruskog vojnog zvaničnika koja se počela predstavljati kao Marija još 2006.
 
Predstavila se kao kćerka majke Peruanke i oca Njemca, rođena u Peruu, ali je kasnije napuštena kao dijete u Moskvi i odgojena od strane usvojitelja, napisao je Eliot Higgins na Twitteru.
 
Godinama je putovala po Evropi, preselivši se na Maltu i Rim 2010. gdje se sprijateljila sa Marcelle D’Argy Smith – bivšom urednicom časopisa Cosmopolitan – a kasnije se uputila u Pariz gdje je registrirala zaštitni znak za svoju kompaniju za nakit Serein.
 
Marija se vratila u Italiju 2012. gdje se udala za Rusa-Ekvadorca – za kojeg je prijateljima rekla da je Italijan – ali njihova romansa je kratko trajala kada se dogodila tragedija 2013. godine.
 
U 30. godini, njen muž je iznenada preminuo od “dvostruke upale pluća i sistemskog lupusa”.
Ali Marija se vratila, preselila se u Napulj gdje je otvorila otmjeni butik nakita, družeći se sa gradskom elitom pridruživši se dobrotvornim organizacijama – uključujući Lions Club Napoli Monte Nuovo.
 
Reporter Eliot Higgins otkrio je da je sve to bio dio njenog plana da se zbliži sa zvaničnicima NATO-a, jer su ovaj ogranak Lions Cluba  osnovali poznati članovi vojnog saveza čiji Rusija nije članica.
 
Uskoro je Marija počela prisustvovati mnogim društvenim događajima u klubu gde je "očarala" visoke zvaničnike i upustila se u veze sa nekoliko članova.
 
Čak je prisustvovala balovima NATO-a i američkih marinaca i uspjela postati sekretar  Lions Cluba Napoli Monte Nuovo.
 
Jedan neidentificirani oficir NATO-a potvrdio je njihovu "romantičnu vezu" u izveštaju - dok je uposlenica američke mornarice rekla da je "malo zaljubljena" u nju.
 
Uprkos njenom ubjedljivom životu kao Marije, stvari su se srušile 2018. kada je istražni sajt Bellingcat otkrio stvarne identitete ruskih državljana „Aleksandra Petrova“ i „Ruslana Boširova“, dvojice osumnjičenih za zloglasni slučaj trovanja Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji 2018.
 
Bivši oficir GRU Sergej Skripal i njegova ćerka su se razboljeli kada je Novičok, nervni agens, ostavljen na kvaki na vratima njegove kuće.
 
Britanka Dawn Sturgess ubijena je mjesecima kasnije kada se poprskala Novičokom iz odbačene bočice parfema, objavio je BBC 2021.
Ali greška u pasošu koju je otkrila istražna stranica otkrila je da je Ruslan Boširov zapravo Anatolij Čepiga, a Aleksandar Petrov Aleksandar Miškin, obojica poznati oficiri GRU-a.
 
"Istraga je raznijela poklopac na očiglednu rupu u GRU-ovom zanatstvu", objasnio je Eliot Higgins.
 
„Gotovo deceniju, GRU je svojim špijunima davao pasoše sa uzastopnim brojevima, omogućavajući istraživačkim novinarima da otkriju druge špijune jednostavnim praćenjem takvih serija brojeva."
Sljedećeg dana “Marija” je – zajedno sa mnogim drugim ruskim špijunima koji su putovali sa takvim pasošima – rezervirala kartu u jednom smjeru za Moskvu.
 
I nakon duge istrage, upravo je identificirana kao ruska državljanka Olga Kolobova.
 
„Trebali su mjeseci da se otkrije pravi identitet „Marije“, a kao što je često slučaj u ovim istragama, konačni dokaz je bio gotovo apsurdan; Olgin WhatsApp profil koristio je istu fotografiju kao i Facebook profil Marije Adele”, rekao je Eliot Higgins.
 
Možda jedan od iznenađujućih detalja koji su se pojavili u istrazi je činjenica da je Kolobova kupovala jeftin nakit od poznatog maloprodajnog dobavljača Ali Expressa, koji je predstaviljala kao Marijin luksuzni dizajn.
 
Kolobova, za koju se sada vjeruje da ima 40 godina, nije napustila Rusiju otkako je njena misija u Napulju završena 2018. godine, prema podacima iz pasoša.
Ali to što je u stanju da se vrati u Rusiju prije nego što joj je paravan otkriven znači da je Kolobova pobjegla neozlijeđena – ali činjenica da je tako dugo letjela ispod radara predstavljat će ozbiljna sigurnosna pitanja za NATO i zapadne obavještajne agencije.
 
Društvene mreže eksplodirale su kao odgovor na istragu, a mnogi su tvrdili da je ona sigurno bila "impresivan primjer".