Nakon blokiranja kineskih direktnih investicija, Indija blokira kineska ulaganja u indijska tržišta

Pandemija COVID-19 dovela je do ograničenja putovanja i uvođenja karantina širom svijeta, što je dovelo do potpunog zastoja ekonomija značajnog broja zemalja. S obzirom da kompanije vode borbu za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 i ekonomskog usporavanja, mnoge zemlje su pooštrile uslove za direktna strana ulaganja (FDI) kako bi izbjegle neprijateljska preuzimanja, naročito od strane kineskih kompanija. U tom smislu, ni najveći kineski susjed Indija nije izuzetak.

 

Vlada premijera Indije Narendra Damodardasa Modia još je prošle godine pokrenula niz aktivnosti koje imaju za cilj blokirati grabežljive kineske investiture. Ove aktivnosti su naročito intenzivirane nakon što je Narodna banka Kine stekla 1,01 posto udjela u najvećem indijskom kreditoru, Housing Development Finance Corporation (HDFC).

U nastojanjima da spriječi ovakve akcije od strane kineskih investitora, u Indiji su napravili i korak dalje, na način da su blokirali kineske investiture da ulažu u indijska tržišta – Modijeva vlada planira pratiti i kineska strana portfolio ulaganja (FPI).

FPI ulagači razlikuju se od direktnih investitora u tome da portfolio ulaganja uključuju sticanje manjih dionica i povećanje njihovih ulaganja, dok su drugi dugoročniji i stabilniji izvor finansiranja.

Na ovaj način Indija planira otkloniti mogući prazan prostor koji bi kineski investitori mogli iskoristiti za sticanje značajnijih procenata dionica u indijskim kompanijama.

New Delhi ne želi ponuditi otvoreni pristup indijskim tržištima za kineske portfolio investitorime koji bi mogli korištenjem FPI pokušati neprijateljska preuzimanja indijskih kompanija, imajući u vidu činjenicu da su mogućnosti direktnog investiranja u indijske kompanije od strane kineskih investitora, ograničena.

Odjeljenje za ekonomske poslove u Ministarstvu finansija Indije razmatra različite općije, među kojima je uvođenje „rute odobrenja“ i za kineske FPI. Modieva Vlada će u procesu konsultacija uključiti i regulatora tržišta dionica, Odbor za vrijednosne papire i berzu Indije (SEBI).

U onome što bi moglo dodatno razdražiti Kinu, Indija planira pokriti Hong Kong novim smjernicama, ali tajvanski investitori neće biti uključeni u nove smjernice FPI protiv Kine. Ovo bi moglo biti protumačeno kao teška uvreda Pekingovog principa 'Jedna Kina', u kojem se naglašava da je Tajvan dio kontinentalne Kine.

Indija planira proširiti opseg novih smjernica usmjerenih na blokiranje neprijateljskih kineskih investicija, a Odjeljenje za promociju industrije i unutrašnje trgovine (DPIIT) nastoji redefinirati pojam "pravomoćno vlasništvo" (stvarna i značajna kontrola investicionog holdinga) dionica u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima koji je na snazi u Indiji.

To će blokirati indirektna kineska ulaganja u Indiju putem FPI -a, a kineski građani koji posjeduju više od 10 posto dionica neće moći izbjeći nadzor indijske vlade, čak i ako svoja ulaganja usmjere kroz treće zemlje.

 

Peking shvata da ne može direktno ulagati u Indiju, nakon što je Indija pooštrila norme za direktne za susjedne zemlje – taj potez je, naravno, fokusiran na blokiranje neprijateljskih kineskih preuzimanja.U Kini su možda razmišljali o alternativnoj ruti kroz FPI ulaganja i upotrebi grupe bogatih investitora za preuzimanje značajnog vlasništva nad indijskim kompanijama.

Međutim, planovi Modijeve vlade da se pomno ispitaju kineski FPI su preventivni potez koji bi u samom začetku uništio kineske planove o neprijateljskim preuzimanjima indijskih kompanija.