Najveće ulaganje EBRD-a u Hrvatsku dosad: U tri godine 176 milijuna eura za značajne projekte

Ukupni iznos ulaganja u Hrvatskoj do danas iznosi 4,1 milijardu eura.

Prema konačnim rezultatima poslovanja, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u 2021. bilježi svoje najveće ulaganje u Hrvatsku u posljednje tri godine, uloživši 176 milijuna eura u projekte u privatnom sektoru s fokusom na potporu poduzećima pogođenim Covid pandemijom.

Ukupni iznos ulaganja u Hrvatskoj do danas iznosi 4,1 milijardu eura, a trenutna vrijednost portfelja iznosi 850
milijuna eura. Tijekom 2021. povučeno je 200 milijuna eura, što pokazuje da se sredstva EBRD-a koriste za
aktivnu potporu hrvatskom gospodarstvu.

“EBRD je jako aktivan u Hrvatskoj, ali EBRD nije tu samo kako bi financirao projekte. Naš tim u Zagrebu prikupio je više od 100.000 eura za žrtve potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji zahvaljujući inicijativi svojih djelatnika i EBRD-ovom programu Community Initiative”, rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Prikupljenim sredstvima podržat će se opremanje zgrade “Dječjeg doma Vrbina Sisak”, izgradnja nove “Sobe čuda” za djecu s posebnim potrebama u regiji, te financirati izgradnja i obnova nekoliko privatnih domova za ugrožene obitelji.”

Obnovljivi izvori energije

Fokus EBRD-a u 2022. bit će na razvoju i poticanju tržišta obnovljivih izvora energije. Ovaj pristup usklađen je s prioritetima Vlade Republike Hrvatske, koja je nedavno uvela novi program potpora za ulaganja u obnovljive izvore energije, za koje se očekuje da će privući nova ulaganja u sektor te doprinijeti ostvarenju ciljeva kad je riječ o energiji iz obnovljivih izvora, uključujući i ciljeve utvrđene u nacionalnom Planu za oporavak i otpornost.

Za Hrvatsku je ključno provesti korake neophodne za unapređenje elektroenergetske mreže kako bi se omogućilo što kvalitetnije priključivanje obnovljivih izvora energije u nacionalnu mrežu. U partnerstvu s gospodarskim interesnim udruženjem Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), EBRD je izradio akcijski plan kojim se identificiraju prioritetna ulaganja i aktivnosti a kako bi se omogućila nesmetana integracija obnovljivih izvora energije u energetsku mrežu zemlje.

EBRD i OIEH također su izradili sveobuhvatan vodič za investitore u sektoru, koji je dostupan na web stranici OIEH-a. Izradu studija financirala je Banka iznosom od 150.000 eura.

EBRD je prepoznao tri projekta obnovljive energije koje planira uskoro financirati, a time bi postao i vodeći investitor u ovom sektoru.

Okrenuti i poduzetnicima

EBRD-ov program za poslovno savjetovanje malih i srednjih poduzeća također je imao dinamičnu godinu.

Uz potporu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (engl. European Investment Advisory Hub) i EBRD-ovog Small Business Impact fonda, započeta su više od 32 savjetodavna projekta tijekom godine. Također, organizirano je više edukacija namijenjenih poduzetnicama, ženama u nadzornim odborima, malim i srednjim poduzećima u sektoru turizma i ugostiteljstva, pogođenim krizom prouzrokovanom Covidom pandemijom, kao i webinar namijenjen start-upovima na temu „Izvori financiranja“.

Europska komisija je odabrala EBRD za svog partnera koji će kroz strateški dijalog s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, usko surađivati na zakonskim i regulatornim reformama.

U 2021. godini, EBRD je ukupno uložio 10,4 milijarde eura, što je drugi najbolji rezultat za redom, a potpora Banke i dalje ostaje važan čimbenik u oporavku novih tržišta od sjeverne Afrike do središnje Azije.