14.01.2022.

Mapa puta za uvođenje 5G mobilnih mreža i razvoj širokopojasnog pristupa internetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mapa puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koju je Vlada usvojila, ima za cilj da podstakne realizaciju neophodnih aktivnosti na uvođenju 5G mreža do kraja naredne godine.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su naveli da mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G) predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata ukupne digitalne transformacije društva zasnovane na konceptu Industrije 4.0.

Svjesni značaja cjelokupnog procesa digitalizacije, Ministarstvo, u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), pripremilo je Mapu puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

“Svrha tog dokumenta je da podstakne realizaciju neophodnih aktivnosti na uvođenju 5G mobilnih mreža za period do kraja naredne godine, do kada se očekuje da će biti usvojena nacionalna 5G strategija, kojom će se definisati dalje aktivnosti po pitanju razvoja 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Mapa puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža ujedno predstavlja važan segment Memoranduma o razumijevanju o 5G planu za digitalnu transformaciju regiona Zapadnog Balkana, čiji je potpisnik i Crna Gora.

“Značaj 5G mreža na ukupan razvoj ekonomije i društva su prepoznale sve razvijene zemlje svijeta, tako da je koordinisano uvođenje 5G mobilnih mreža u mnogim državama postalo dio strategije ukupnog društvenog i privrednog razvoja”, rekli su iz Ministarstva.

Mjere i reforme politike koje su u narednom periodu predviđene Mapom puta odnose se na usaglašavanje regulatornog okvira u oblasti elektronskih komunikacija sa EU regulativom, obezbjeđivanje nesmetanog korišćenja radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega za implementaciju 5G mobilnih mreža na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Mjere predviđene Mapom se odnose i na realizaciju pilot projekata u cilju omogućavanja testiranja 5G tehnologije, dodjelu radio-frekvencija za ranu implementaciju 5G mobilnih komunikacionih mreža, otklanjanje barijera na planu izgradnje telekomunikacione infrastrukture i postavljanja elemenata širokopojasnih mreža, kao i podizanje svijesti o prednostima uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža.

“Pored navedenog, razvoj digitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu je fokus ekonomskog investicionog plana Evropske unije za region. Stoga je EU, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), finansirala projekat unapređenja razvoja širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, vrijedan 550 hiljada EUR, sa ciljem poboljšanja pokrivenosti teritorije fiksnom širokopojasnom infrastrukturom”, navodi se u saopštenju.

U okviru projekta realizovana je procjena trenutnog stanja u Crnoj Gori i planova telekomunikacionih operatora za postavljanje infrastrukture, na osnovu čega je urađena Studija izvodljivosti i analiza troškova i koristi za razvoj regionalne širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, uključujući i Tržišne modele i Plan strategije nabavki.

“Imajući u vidu da Vlada sprovodi aktivnosti koje će omogućiti izgradnju adekvatne infrastrukture za brz i bezbjedan internet svim domaćinstvima, preduzećima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u cilju podrške digitalnoj transformaciji društva i privrede, inovirana je Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata, kojim će se predvidjeti dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža, sa posebnim naglaskom na razvoj mreža novih generacija, i omogućavanje pristupa internetu velikim brzinama cjelokupnom stanovništvu i svim privrednim subjektima u Crnoj Gori, u skladu sa nacionalnim i evropskim strateškim dokumentima”, navodi se u saopštenju.

Realizacijom navedenih aktivnosti obezbjeđuje se univerzalni pristup digitalnim robama i uslugama, iskorišćavanje potencijala digitalne ekonomije, kao i korišćenje servisa e-uprave od strane svih građana i privrednih subjekata, čime se utiče na jačanje konkurentnosti društva u cjelini i postizanje većih benefita za građane i privredu Crne Gore.