Malezija izabrala Ericsson umjesto Huaweia za izgradnju 5G mreže

Malezijska vlada dodijelila je švedskom Ericssonu ugovor od 11 milijardi ringgita (2,6 milijardi dolara) za projektiranje i izgradnju 5G telekomunikacijske mreže, čime je izbačen kineski konkurent Huawei Technologies.

Odluka Vlade je javno saopćena početkom jula, jer Malezija ima za cilj osigurati 5G povezivanje do kraja godine i pokriti 80 posto stanovništva 5G mrežom do 2024. Godine. Usluge 5G mreže će se najprije uvesti u glavnom gradu, Kuala Lumpuru i administrativnom centru Putrajayi, kao i Cyberjaya multimedijskom centru, što je planirano da se uradi do kraha 2021.

Lokalni medij Edge izvijestio je u aprilu da je Digital Nasional - organizacija koja posluje pri Ministarstvu finansija Malezije kojoj je povjereno da posjeduje i upravlja 5G mrežama - pozvala osam kompanija da učestvuju na javnom pozviz za izbor pružatelja usluga 5G mreće.Pozvani izvođači bili su Ericsson, Huawei, ZTE, Cisco, NEC, Nokia, Samsung i FiberHome.

Malezija nema istu averziju prema Huawei, kao SAD i neke druge zapadne zemlje, koje su blokirale kompaniju u nadmetanju za vladine ugovore, a posebno 5G projekte zbog sigurnosnih briga i veza. sa Pekingom. U februaru je Malezija odlučila sarađivati sa Huaweijem na izgradnji laboratorije za kibernetičku sigurnost.

Prethodno, u oktobru 2019., Huawei je postao dobavljač 5G hardvera za Maxis, najvećeg malezijskog pružatelja mobilnih usluga prema broju pretplatnika. Prema sporazumu, kineska kompanija će mreži pružiti 5G radio opremu, usluge i stručnost.

No, dogovor sa Maxisom postignut je pod uvjetom da se dodjela 5G spektra dodijeli pojedinim telekomunikacijskim kompanijama, a izbor dobavljača hardvera ovisi o odgovarajućim nosiocima spektra. Međutim, vlada premijera Muhyiddina Yassina promijenila je tradicionalni način dodjele uspostavom Digital Nasional -a za posjedovanje imovine i 5G spektra.

U priopćenju Digital Nasionala je rečeno da će se Ericsson pozabaviti dizajnom i razvojem domaće 5G mreže za cijelu zemlju i kompletan proces.

"Ericsson se obvezao na finansijske aranžmane za pružanje, isporuku i upravljanje cijelom 5G mrežom", saopćeno je iz Digital Nasionala.

Agencija kaže da će osigurati buduće novčane tokove iz svoje veleprodaje putem islamskih obveznica za finansiranje svih ostalih operativnih troškova mreže i nadoknadu svih ugovora. sponzorstvo dobavljača.

Ugovor od 11 milijardi ringgita uključuje zakup tornjeva i zakup optičkih vlakana, od kojih će više od 60 posto koristiti lokalnim izvođačima u sljedećih 10 godina, saopćeno je iz Digital Nasionala.

 

Ericsson je također posvećen aktivnostima stvaranja vrijednosti u Maleziji, kroz izgradnju znanja i prijenos tehnologije. Procjenjuje se da će ovi napori vrijediti 4 milijarde ringita tokom trajanja ugovora.

 

„Veće brzine veze, ultra niska latencija i veća propusnost od 5G za mobilne širokopojasne veze pomoći će Maleziji da brzo zatvori digitalni jaz“, rekao je predsjednik i izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm. znam. "U tu svrhu ćemo sarađivati s Digital Nasional -om na pitanju 5G inovacija i iskustva."

 

Ericsson trenutno koristi 86 živih 5G mreža, a u Maleziji posluje od 1965. godine.