Kosovo proglasilo personom non grata ruskog zvaničnika UNMIK-a

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla-Schwarz proglasila je nepoželjnom osobom ruskog zvaničnika UNMIK-a na Kosovu zbog njegovog štetnog delovanja, kojim je narušena nacionalna bezbednost Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarka Gervalla-Schwarz je na društvenoj mreži Facebook objavila da je odluku o proglašenju personom non grata ruskog zvaničnika UNMIK-a na Kosovu donela na zahtev premijera Kosova Albina Kurtija. Navela je da je obavestila organe za sprovođenje zakona i nadležne organe o sprovođenju ove odluke.

“Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene borbi protiv malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji imaju za cilj da podrivaju dostignuća Kosova i naših partnera, pre svega, SAD-a, NATO-a i EU-a”, napisala je Gervalla-Schwarz.

Šefica kosovske diplomatije je poručila da će Kosovo nastaviti da još tešnje sarađuje sa svojim međunarodnim saveznicima, posebno sa Amerikancima, Evropljanima i NATO-om, kako bi osujetilo sve destabilizujuće napore Ruske Federacije u našem regionu.

“Odlučnost i put Republike Kosovo ka članstvu u NATO-u, EU-u, a potom i u UN su nepovratni. Uveravamo građane Republike Kosovo da će institucije biti budne svakog dana i odlučne da zaštite bezbednost i ustavni poredak naše zemlje, kad god je to potrebno”, navela je Donika Gervalla-Schwarz.

Ranije ove godine, 22. oktobra, na zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu takođe su proglašena personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti po nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova.