KBC Split dobiva Istraživačko-medicinski centar vrijedan više od 80 milijuna eura

Sama vrijednost izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja nešto je manja od osam milijuna kuna, a gotovo cijeli iznos pokriven je potporom EU.

U KBC-u Split u srijedu je predstavljen projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja budućeg Istraživačkog medicinskog centra Split (IMCS), koji će se graditi na južnoj strani sadašnje bolnice na Križinama te zajedno s opremom stajati više od 80 milijuna eura.

Sama vrijednost izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja nešto je manja od osam milijuna kuna, a gotovo cijeli iznos pokriven je potporom EU. U toj fazi projekta pripremit će se potrebna dokumentacija za gradnju i opremanje IMCS- a, a uz KBC Split u fazi realizacije projekta, točnije gradnje i opremanja centra koji će imati osam organizacijskih laboratorija projektni partner je Medicinski fakultet Split.

Očekuje se da će IMCS imati laboratorij za humanu genetiku (HUGE), za biologiju stanica i tkiva (BeST), za bioinformatiku, analizu podataka i statistiku (BASe), za srčano-žilnu medicinu i medicinu životnog stila (SrŽ), za tumore (Tum), za neurodegenerativne bolesti i neuroznanosti (NeuroD), za regenerativnu medicinu u rehabilitaciju (ReMRe), te za razvoj i vrednovanje novih alata, lijekova i postupaka u kliničkoj medicini (FutClin).

Cilj projekta je uspostava velike istraživačko inovacijske strukture koja će, vjeruju u bolnici, podići razinu kvalitete, opseg i relevantnost istraživačkih aktivnosti u području biomedicine i zdravstva, ali i omogućiti povezivanje u zajedničku paneuropsku mrežu. Budući centar bi trebao objediniti znanstveno-istraživački i klinički rad Medicinskog fakulteta i KBC- a.

Ravnatelj KBC Split dr. Julije Meštrović rekao je kako je današnji dan povijesni dan za tu bolnicu, istaknuvši da na tom projektu rade četiri i pol godine te da će taj centar biti znatan doprinos hrvatskoj znanosti, te uključivanju u međunarodnu znanost.

Napomenuo je da su timovi istraživača radili dugo i uporno kako bi formirali strukturu tog centra te dodao da će u tom centru istraživačke projekte raditi domaći, ali i strani znanstvenici. Kada se izradi idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje KBC Split može konkurirati za sredstva iz EU fondova.

Predsjednica Društva arhitekata Split, koji je provoditelj natječaja, Daša Gazde novinarima je rekla da je to najkompleksniji natječaj od svih koje su do sada radili te da se radi o građevini važnoj za cijelu regiju.

Novi IMCS nadzemno će biti spojen s bolnicom na lokalitetu Križine i s Medicinskim fakultetom, imat će neto površinu od 15.500 kvadrata, a predviđeno je i minimum oko 200 parkirnih mjesta iako će ih imati više, istaknula je Gazde.