Kako u Rusiji gledaju na invaziju u Ukrajini?

Provladini krugovi prate liniju predsjednika Vladimira Putina, ali sve je više kritika među javnim osobama i Rusima zbog akcija vojske.

U četvrtak rano ujutro je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da njegove oružane snage pokreću masivnu operaciju protiv Ukrajine, zbog čega su se uplašeni stanovnici Kijeva sklonili u skrovišta.

Mnogi su pokušali pobjeći iz glavnog grada Ukrajine.

Službena linija Kremlja i medija naklonjenih državi u skladu je s Putinovom ocjenom – da Rusija nije imala izbora nego odgovoriti na ukrajinsku “agresiju” te da vojska umanjuje ukrajinsku obrambenu sposobnost izbjegavajući civilne žrtve.

Alexander Kots, ratni dopisnik tabloida Komsomolskaya Pravda, koji je stacioniran u Donbasu, izvijestio je da je u srijedu navečer “Ukrajina pokušala riješiti svoje teritorijalno pitanje silom”, ali su pobunjenici odgovorili na ukrajinsko napredovanje preko rijeke Donets.

Kots je dodao da je u četvrtak donesena odluka o pokretanju protuofanzive na Ukrajinu te da su mobilizirane pobunjeničke snage.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je novinarima da ruske snage zaista pripremaju protuofanzivu i da će napadi biti usmjereni na vojne ciljeve.

‘Danas počinje pravedna denacifikacija’

Konašenkov je također kazao da ukrajinske sigurnosne službe izmišljaju snimke masovnih žrtava i napada na civile.

“Skrećemo pažnju medija na to da se službe sigurnosti Ukrajine pripremaju i već provode provokacije prema poznatim šablonima ‘Bijelih kaciga'”, rekao je, referirajući se na dobrovoljačku grupu za traganje i spašavanje u Siriji, koje su ruska i sirijska vlada optužile za insceniranje ratnih zločina zbog propagande.

“Njihov cilj je optužiti Rusiju za navodne neselektivne i nesrazmjerne udare kako bi zastrašili civilno stanovništvo i emitirali to na zapadnim TV kanalima.”

TV stručnjak Vladimir Solovjov, koji se redovno pojavljuje na ruskim ekranima i radiju, svečano je poručio svojim gledaocima da je ovo “historijski dan”.

“Danas počinje pravedna denacifikacija Ukrajine. Najvažniji dan, odlučujući o daljem toku naše historije”, rekao je na svom YouTube kanalu Solovyov LIVE.

Denacifikacija se odnosi na navodnu prisutnost krajnje desnih i ultranacionalističkih elemenata u ukrajinskom vodstvu.

“Svi moramo priznati da naši životi nikada neće biti isti. Hoće li biti bolje ili gore – ovisi o nama”, kazao je.

Manja podrška za posljednje akcije

“Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin vrlo je jasno opisao prirodu problema i zašto je bilo potrebno poduzeti akciju, zašto smo priznali republike Donjeck i Lugansk i zašto nismo imali izbora nego prisiliti Ukrajinu na mir.”

Nekoliko minuta kasnije Solovjov je rekao kako se napadi na Ukrajinu izvode “hirurškom preciznošću” isključivo na vojne objekte.

Solovjovljev opis “nužne” vojne akcije u suprotnosti je s njegovim stavom iznesenim u nedjelju, kada se pojavio na kanalu Rossiya-1 i, suzdržavajući suze, rekao: “Kažu da su generali posljednji koji žele otići u rat, jer, za razliku od političara, oni znaju čemu to vodi.”

Međutim, izvan provladinih krugova, posljednje akcije ruske vojske imaju znatno manju podršku.

U vrijeme pisanja ovog teksta najmanje 86 novinara i osoba iz svijeta medija, uglavnom iz nezavisnih medijskih kuća, kao i BBC-a, potpisalo je peticiju kojom se osuđuje ruska operacija u Ukrajini.

Peticiju je pokrenula Yelena Chernenko, reporterka lista Kommersant.

U međuvremenu je više od stotinu općinskih zastupnika iz Moskve, Sankt Peterburga, Samare, Rjazanja i drugih gradova potpisalo otvoreno pismo građanima Rusije, pozivajući ih da ne sudjeluju u invaziji na Ukrajinu i da ne šute.

‘Ovo je zločin bez premca’

“Mi, zastupnici koje je izabrao narod, bezrezervno osuđujemo napad ruske vojske na Ukrajinu… Ovo je zločin bez premca, za koji ne postoji i ne može biti opravdanja”, piše u pismu.

Ruski opzicioni čelnik Aleksej Navaljni, koji se pojavio pred sudijom zbog nepoštivanja ranije presude suda, iskoristio je priliku da da izjavu.

“Ja sam protiv ovog rata. Mislim da je ovaj rat osmišljen da skrene pažnju sa ruskih problema i da će samo dovesti do većeg osiromašenja”, rekao je prije nego što ga je sudijac prekinuo.

“One koji su pokrenuli ovaj rat smatram razbojnicima i lopovima.”

Protesti velikih razmjera navodno su planirani u nekoliko ruskih gradova kasnije u četvrtak, a fotografije na društvenim mrežama pokazale su povećan broj pojedinačnih protesta širom zemlje.

IZVOR: AL JAZEERA