Kako Simonjan, Solovjov i drugi "objašnjavaju" raketni napad na Vinicu?

Ruske trupe su 14. jula izvele raketni napad na Vinicu. U centru grada oštećeno je nekoliko zgrada, prema riječima spasilaca, 25 automobila je izgorjelo na parkingu u blizini stambene zgrade Juvilejni. Rakete su stigle u 10:40 ujutro, kada je u gradu bilo mnogo ljudi, među kojima i djece. Državna služba za vanredne situacije je prijavila najmanje 22 mrtvih od čega je troje djece, među kojima je jedno novorođenče, 115 povrijeđenih od čega 34 u teškom stanju. U Ukrajini se ovaj raketni napad naziva činom terora i ratnog zločina. A kako ruski propagandisti komentiraju raketni napad na centar Vinice?
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelensky je prokomentirao raketni napad ruske vojske 14. jula na centar Vinice na sledeći način: „Šta je ovo, ako ne otvoreni teroristički akt? Neljudi Zemlja ubica. Teroristička zemlja."
U međuvremenu, ruski provladini mediji, slijedeći ustaljenu praksu u Rusiji, počeli su širiti različite verzije onoga što se dogodilo u Vinici, zahvaljujući čemu su proruski blogeri i javnost pokušali opravdati ovaj čin ruske agresije.
Ruski voditelj Volodimir Solovjov bio je jedan od prvih koji je izvještavao o ruskom raketnom napadu na regiju Vinica. On je proširio objavu jednog od proruskih kanala, u kojoj se navodi da su rakete navodno bile usmjerene na vojni objekat - "vojnu jedinicu u gradu Gajsin".
Međutim, sam video jasno pokazuje da to nije Gajsin, već centar Vinice. Na to ukazuje spomenik u čast stvaranja Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, što se može vidjeti u videu koji je podijelio Solovjov.
Istovremeno, neki od proruskih Telegram kanala objavili su postove u kojima su priznali da ruska vojska gađa centar grada. Konkretno, glavna urednica RT (Russia Today) Margarita Simonjan napisala je da joj je rusko Ministarstvo odbrane "potvrdilo" da su projektili ispaljeni upravo na Oficirski dom u Vinici. Svi ukrajinski regionalni centri imaju oficirske kuće, koje se obično koriste za razne proslave, koncerte, izložbe i konferencije.
Konkretno, nastup izvođačice Roksolane trebalo je da se održi u Oficirskom domu u Vinici na dan napada, 14. jula, što je potvrdila i ona sama i sajt za prodaju karata na mreži.
Istovremeno, brojni drugi proruski Telegram kanali pokušavaju prebaciti odgovornost za brojne žrtve, uključujući djecu, sa ruskog vojno-političkog vrha na ukrajinske snage protivvazdušne odbrane.
"Naglašavam: upravo su to posljedice rada snaga protivvazdušne odbrane", napisao je bloger Jurij Podoliaka, kojeg ukrajinsko glavno tužilaštvo sumnjiči za širenje informacija koje opravdavaju oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.
Tezu da je upravo "rad ukrajinskih PVO" prouzrokovao značajan broj žrtava tokom raketnog napada na centar Vinice propagira druga proruska publikacija "Ukraine.ru".

Autori posta ne objašnjavaju kuda je letjela ruska raketa, ako je navodno oborena iznad centra grada.
Ukrajinski korisnici ismijavaju neke ruske postove, koji, tradicionalno za rusku propagandu, pokušavaju proširiti što više verzija kako bi zbunili čitatelje, kao što je bio slučaj i prilikom rušenja putničkog aviona na letu MH17 od strane Rusa u julu 2014.
Telegram kanal Regionalnog vijeća Vinice piše da je „raketa pogodila dijagnostičku kliniku (jednospratna zgrada) u Vinici.“
Ruske vlasti i provladini ruski mediji tvrde da ruska vojska u Ukrajini ne napada civilne objekte i infrastrukturu.
Sa druge strane, svaki dan Rusija vrši granatiranje ukrajinskih gradova i sela, usljed čega ginu i bivaju teže ranjeni civili i djeca.
Ruski napadi uništavaju kritičnu infrastrukturu za vitalnu aktivnost naselja, kao i bolnice, obrazovne ustanove, vrtiće i stambene zgrade. Sve su to ratni zločini po međunarodnom pravu.