Finansijski knock out: Pojedine ruske banke isključene iz SWIFT-a!

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je večeras kako su evropski lideri došli do dogovora koji uključuje isključenje ruskih banaka iz SWIFT sistema.

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen večeras je objavila da je EU sa SAD i Velikom Britanijom postigla dogovor da se značajne ruske banke isključe iz SWIFT sistema što će značiti ogromne finansijske gubitke za Rusiju.  

"Mi, čelnici Evropske komisije, Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Sjedinjenih Država osuđujemo Putinov rat i napade na suverenu naciju i narod Ukrajine. Stojimo uz ukrajinsku vladu i ukrajinski narod u njihovim herojskim naporima da se odupru ruskoj invaziji. Ruski rat predstavlja napad na temeljna međunarodna pravila i norme koje su prevladale od Drugog svjetskog rata, a koje smo predani braniti. Pozivamo Rusiju na odgovornost i kolektivno osiguravamo da ovaj rat bude strateški neuspjeh za Putina.

Dok ruske snage pokreću napad na Kijev i druge ukrajinske gradove, odlučni smo da nastavimo nametati troškove Rusiji koji će dodatno izolovati Rusiju od međunarodnog finansijskog sistema i naših ekonomija. Ove mjere ćemo implementirati u narednim danima.

Konkretno, obavezujemo se da ćemo preduzeti sljedeće mjere:

- Prvo, obavezujemo se da ćemo osigurati da odabrane ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. Ovo će osigurati da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naštetit će njihovoj sposobnosti da posluju na globalnom nivou.

- Drugo, obavezujemo se na uvođenje restriktivnih mjera koje će spriječiti rusku centralnu banku da rasporedi svoje međunarodne rezerve na načine koji potkopavaju uticaj naših sankcija.

- Treće, obavezujemo se da ćemo djelovati protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade. Konkretno, obavezujemo se da ćemo preduzeti mjere za ograničavanje prodaje državljanstva – takozvanih zlatnih pasoša – koje će omogućiti bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima.

- Četvrto, obavezujemo se da ćemo ove sedmice pokrenuti transatlantsku radnu grupu koja će osigurati efikasnu provedbu naših finansijskih sankcija identifikacijom i zamrzavanjem imovine sankcioniranih pojedinaca i kompanija koje postoje u našim jurisdikcijama. Kao dio ovog napora, posvećeni smo primjeni sankcija i drugih finansijskih i provedbenih mjera za dodatne ruske zvaničnike i elite bliske ruskoj vladi, kao i njihove porodice i njihove pomagače da identifikuju i zamrznu imovinu koju drže u našim jurisdikcijama. Također ćemo angažovati druge vlade i raditi na otkrivanju i ometanju kretanja nezakonito stečenih dobitaka i uskratiti ovim pojedincima mogućnost da sakriju svoju imovinu u jurisdikcijama širom svijeta.

Konačno, pojačat ćemo ili koordinirati protiv dezinformacija i drugih oblika hibridnog ratovanja.

Stojimo uz ukrajinski narod u ovom mračnom času. Čak i pored mjera koje danas najavljujemo, spremni smo da preduzmemo dalje mjere kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost za njen napad na Ukrajinu", navela je Von der Leyen.