EU4Business podržava osnivanje “SAP Startup Factory by BANA” u Armeniji

SAP, Njemačka multinacionalna korporacija za softvere i BANA - Business Angel Network iz Armenije najavile su partnerstvo za osnivanje “SAP Startup Factory by BANA” Armeniji. Osnivanje “SAP Startup Factory ba BANA” u Armeniji postalo je moguće zahvaljujući podršci projekta EU4Business „Inovativni turizam i tehnološki razvoj za Armeniju“, koji sufinansiraju Evropska unija i Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira njemačka razvojna agencija GIZ.

Ambasadorica Evropske unije u Armeniji Andrea Wiktorin, zamjenik ministra industrije visoke tehnologije Davit Sahakyan, zamjenik ambasadora Njemačke u Armeniji Klaus Wendelberger, direktorica GIZ Armenije Madeleine Rauschenberger prisustvovali su događaju i pozdravili početak projekta.

“SAP Startup Factory by BANA” počet će s pokretanjem prve serije ubrzanja rada startupa angažiranjem do 10 startupa. Paralelno će se organizirati događaji i aktivnosti, poput bootcampa, inkubatora, sa ciljem poboljšanja ubrzanog pokretanja programa.

„Početni ekosistem u Armeniji pokretač je ekonomskog rasta, dobrih radnih mjesta i digitalne transformacije. Pokretanje”SAP Startup Factory by BANA”, podržano u okviru EU4Business okvira, otkriva potencijal armenskog ICT sektora i predstavlja odskočnu dasku za ambiciju zemlje da postane svjetska moćna tehnologija ”, rekla je ambasadorica EU u Armeniji Andrea Wiktorin.

„Ima mnogo talenta, ali i izazova za armenske startupe. No, uz podršku projekta EU4Business i dobro pripremljenu saradnju, vjerujemo da će se ovaj izazov riješiti. Realizacija ovog projekta namijenjenog startup kompanijama u Armeniji početnicima će omogućiti pristup globalnom poslovanju “, rekao je Wilhelm Hugo, vođa tima projekta EU4Business„ Inovativni turizam i razvoj tehnologije za Armeniju.

Grigor Hovhannisyan, direktor BANA rekao je. “Za nas je apsolutna privilegija i čast sarađivati sa tako velikim organizacijama i uspostaviti jedinstveni startup program u Armeniji. Ovo je jedinstven međunarodni projekat namijenjen ubrzavanju, koji armenski ekosistem stavlja na viši nivo i jedan je od ključnih koraka za pretvaranje Armenije u regionalno tehnološko središte. Otvaramo nova vrata za naše B2B startupe i sigurni smo da će to imati veliki uticaj na njihov rast.

„SAP ima veliko iskustvo u radu sa startupima i uspješno pomaže kompanijama da uđu na međunarodna tržišta. Možemo im pomoći svojom tehnologijom i znanjem u inovativnom razvoju. Razmjena iskustava i najboljih praksi u digitalnoj ekonomiji doprinosi razvoju konkurentnosti i održavanju izvoznog potencijala kompanija. Siguran sam da će “SAP Startup Factory by BANA” dati snažan poticaj daljnjem razvoju ICT sektora u Armeniji ”, rekao je Alexey Petunin, izvršni direktor SAP CIS.

Krajnji cilj osnivanja “SAP Startup Factory -a by BANA” u Armeniji je usmjeriti što je moguće više odabranih startupa u SAP Store, što je pristup globalnoj bazi korisnika SAP. Program će omogućiti Armeniji da postane regionalno središte otvaranjem programa za startupe iz regiona.

Projekt EU4Business „Inovativni razvoj turizma i tehnologije za Armeniju“ sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira njemačka agencija za razvojGIZ kroz Program razvoja privatnog sektora i TVET za Južni Kavkaz . Projekt je dio EU4Business

inicijative Europske unije. Opći cilj EU4Business ITTD je osigurati zajednički i uravnotežen inkluzivni rast u inovativnom turizmu i industriji.

BANA - Mreža poslovnih anđela u Armeniji prva je i najaktivnija mreža anđela u Armeniji. Ima misiju povezivanja vodećih investitora iz cijelog svijeta sa najsjajnijim armenskim poduzetnicima. BANA vodi mnoge aktivnosti izgradnje ekosistema poput poslovnih inkubatora, konferencija, kampova za pokretanje biznisa i raznih drugih događaja namijenjenih startup kompanijama.

SAP je svjetski lider u poslovnim aplikacijama, SAP rješenja i usluge koristi više od 440.000 kupaca u 180 zemalja svijeta. Godine 1992. otvorena je kancelarija SAP SE u Moskvi, sada je broj zaposlenih u SAP CIS -u oko 1.300 ljudi. SAP Labs je 2012. otvorio istraživačko -razvojni centar u Moskvi, koji ima svoje odjeljenje i u Sankt Peterburgu.