EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata

Objavljeno: 26.07.2021 / 21:57
 
Autor: SEEbiz
 
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.

Ugovor o osnivanju CEETT (Central Eastern European Technology Transfer) potpisali su u ponedjeljak u Ljubljani direktor SID banke Sibil Svilan, predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko i glavni direktor EIF-a Alain Godard.

Platforma će financirati istraživanja i razvoj projekata koji će donijeti napredak i lakši život, pri čemu 20 milijuna eura u nju ulaže EIF, a po deset HBOR i slovenska SID razvojna banka, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora.

Za ta sredstva će se svojim projektima kandidirati sveučilišta i javne istraživačke ustanove. Njima će se financirati projekti u početnoj fazi, dok ne postignu konkurentnost koja im omogućuje da prežive i održe se na tržištu.

Riječ je o prvom takvom obliku suradnje između dvije države u ovom dijelu Europe, kazao je Godard, dodavši da će EIF taj model promovirati kao primjer dobre prakse i u drugim državama.

"Ovo je vrlo dobar primjer partnerstva koji pokazuje kako se približiti poduzećima, te kako podržati ulaganja u razvoj", kazao je Godard.