EBRD ulaže u prve međunarodno izdate obveznice Erste Hrvatske

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže 80 milijuna eura u obveznice Erste & Steiermärkische Bank dd, hrvatske podružnice austrijske Erste Group Bank AG, koje su dio međunarodne emisije vrijedne 400 milijuna eura. Razmjenjuju se i plasiraju uglavnom međunarodnim institucionalnim investitorima.

To je druga kupnja obveznica od strane EBRD-a koja ispunjava uvjete prema minimalnom zahtjevu Europske unije za vlastita sredstva i prihvatljive obveze koje je izdala lokalna financijska institucija u Hrvatskoj. To je ujedno i prvi takav instrument koji je hrvatska banka izdala na međunarodnom tržištu. Prema propisima EU bankarske unije, banke sudionice moraju ispuniti regulatorne ciljeve kako bi mogle apsorbirati gubitke i vratiti svoju kapitalnu poziciju, omogućavajući im da nastave svoju ekonomsku funkciju tokom i nakon krize.

 

Prihod od izdavanja podržat će regulatornu usklađenost Erste banke, diverzifikaciju njezine baze financiranja, povećanje njenog kapaciteta za apsorpciju gubitaka i otpornost na krize, kao i promociju zelene agende u Hrvatskoj.

 

Obveznica kombinira dva ključna cilja EBRD-a u Hrvatskoj: jačanje lokalnog tržišta kapitala i razvoj zelene ekonomije. Erste banka će veći dio investicija EBRD-a dodijeliti zelenim projektima, uglavnom za obnovljivu energiju i zelene zgrade.

 

Do danas je EBRD u Hrvatsku uložila više od četiri milijarde eura u 227 projekata