EBRD udružuje snage sa Lovćen bankom za podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori

Kreditna linija od 4 miliona eura za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori EBRD kreditna linija od 4 miliona eura za Lovćen Banku AD Podgorica Kreditna linija usmjerena je na jačanje konkurentnosti privrednih subjekata kroz obezbjeđenje kratkoročne likvidnosti i ulaganja u stalnu imovinu i trajna obrtna sredstva

Cilj je da se 10% kreditnih sredstava usmjeri na investicije u zelene tehnologije i opremu

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Crnoj Gori putem nove kreditne linije od 4 miliona eura Lovćen banci AD Podgorica. Ovom segmentu privrede će time na raspolaganju biti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni krediti široke namjene, od finansiranja investicija, ulaganja u trajni obrtni kapital i obezbjeđenja kratkoročne likvidnosti.

Kreditna linija se odobrava i kao podrška postpandemijskom oporavku crnogorske ekonomije i jačanju njene otpornosti na srednji i duži rok. Ujedno će imati i značaj u sprovođenju zelene agende, jer se očekuje da 10% izdvojenih sredstava bude iskorišćeno za finansiranje zelenih investicija u MSP.

„Drago nam je što započinjemo saradnju sa Lovćen bankom koja ja u prethodnom sedmogodišnjem periodu pokazala snažne rastuće kapacitete i usmjerenost na razvoj malog i srednjeg biznisa u Crnoj Gori. Zajedničkim snagama bićemo u prilici da pomognemo oporavak i snažno podržimo sektor MSP, jer on predstavlja kičmu crnogorske privrede.“, izjavio je g. Remon Zakaria, Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori.

„Današnje potpisivanje ugovora kojim započinjemo saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, za Lovćen banku predstavlja veliko zadovoljstvo, jer smo od strane ovako renomirane međunarodne institucije prepoznati kao pouzdan partner da zajedničkim snagama dodatno ojačamo crnogorsku ekonomiju. Siguran sam da je ovo početak dugoročnog strateškog partnerstva naše dvije institucije, u korist sadašnjih i budućih klijenata i crnogorske privrede u cjelini. Ovom kreditnom linijom, dodatno ćemo pomoći razvoju segmenta MSP u Crnoj Gori i dati im još kvalitetniji zamah ka ubrzanom oporavku, kao i daljem rastu i razvoju, neophodnom nakon Covid-19 pandemije. Ubijeđen sam da će Lovćen banka i EBRD i u budućnosti kroz zajedničko partnerstvo kreirati nove kreditne linije, i time našim sadašnjim i budućim klijentima omogućiti lakši pristup finansiranju.“ rekao je prof. dr Vinko Nikić, predsjednik Upravnog odbora Lovćen banke.

Lovćen banka je osnovana 2014. godine. Danas posluje u okviru mreže od 15 filijala (tri u glavnom gradu Podgorici, a ostale širom Crne Gore), sa 146 zaposlenih, upravljajući kreditnim portfoliom od preko 185 miliona eura i aktivom od 290 miliona.

EBRD je posvećena promovisanju razvoja privatnog sektora u Crnoj Gori. Od početka svog poslovanja u Crnoj Gori, EBRD je uložila preko 700 miliona eura u 74 projekta u različitim sektorima privrede zemlje, uključujući značajnu podršku MSP putem partnerskih finansijskih institucija u Crnoj Gori.

Za više informacija o kreditnoj podršci možete nas kontaktirati putem e-maila: kontakt@lovcenbanka.me, telefona 19993 Ili posjetiti neku od filijala Lovćen banke.