EBRD pomaže maloprodajnom lancu Maxima da otvori radna mjesta za raseljene Ukrajince

Maxima Grupė, klijent EBRD-a i vlasnik vodećeg litvanskog maloprodajnog lanca Maxima, uspješno je izdala obveznicu od 240 miliona eura. EBRD je potpisala 72 miliona eura emisije.
Investicija je dio EBRD-ovog projekta Okvir za otpornost i život, paket od dvije milijarde eura dizajniran za podršku ekonomijama Ukrajine i drugih zemalja pogođenih ruskim ratom protiv Ukrajine. U okviru projekta , EBRD podržava i funkcioniranje tržišta kapitala u regionu.
Prisutna na nekoliko centralnoevropskih tržišta, uključujući baltičke zemlje, Poljsku i Bugarsku, Maxima Grupė je bila jedna od prvih kompanija koja je ponudila posao ukrajinskim izbjeglicama. Kompanija je do danas zaposlila oko 500 raseljenih Ukrajinaca. Kao dio saradnje između EBRD-a i Maxima Grupė u vezi sa aktuelnom emisijom obveznica, Maxima Grupė se obavezala da će zaposliti dodatnih 720 izbjeglica, od kojih su većinu čine žene.
Ian Brown, šef EBRD-a za baltičke države, rekao je: „Ovaj projekat je prilika da se podrži emisija obveznica našeg klijenta Maxima Grupė u vrijeme kada tržišta kapitala osjećaju uticaj ruskog rata na Ukrajinu. Ponosni smo što će ovaj projekat pomoći u otvaranju stotina radnih mjesta za raseljene Ukrajince u srednjoj Evropi i baltičkim državama”.
Mantas Kuncaitis, izvršni direktor Maxima Grupė, rekao je da je zadovoljan rezultatima. 
“Prošle sedmice je došlo do značajnog interesiranja tržišta za naše poslovanje, što nas je dovelo do toga da osiguramo više od 20 investitora, a više od polovine iznosa iz međunarodnih izvora. Drago mi je što vidim stalno povjerenje investitora prema nama.
“Istovremeno,” nastavio je, “ovo je snažna poruka povjerenja u sigurnost i izglede cijelog regiona u svjetlu rata u Ukrajini. Imati jake partnere kao što je EBRD ohrabruje nas da zadržimo sadašnji pravac i da se još više poboljšamo.”
Ovo je druga saradnja EBRD-a sa kompanijom do sada ove godine. U martu, Maximinu novu (drugu) emisiju komercijalnih zapisa (CP) podržala je EBRD, koja je uložila pet miliona eura, nakon ulaganja u prvu emisiju od 4,2 miliona eura u 2021. Komercijalni papir – kratkoročni neobezbijeđeni dug izdat od kompanije na određeno vrijeme – još uvijek je novi instrument za region. Uvela ga je Maxima Grupė u baltičkim državama uz tehničku podršku EBRD-a u okviru svog projekta Okvir za komercijalne papire.
Saradnja EBRD-a i Maxima počela je 2018. godine kada je EBRD pomogla kompaniji da izda prvu obveznicu od 300 miliona eura, na koju je i ona bila upisana.
EBRD ulaže u baltičke države – Estoniju, Latviju i Litvaniju – od 1991. godine. Do danas, ukupne investicije Banke tamo iznose preko tri milijarde eura kroz više od 300 projekata.