08.05.2022.

Digitalizacija za unapređenje turizma u Kolašinu

Kraljevina Norveška podržava digitalizaciju turističkih proizvoda u Kolašinu sa 35.000 eura, kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”. 

NVO Klasterska Inicijativa, koja sprovodi ove aktivnosti kroz projekat “Digitalizacija 1.0 - Potpuna digitalizacija turističkih proizvoda”, organizovala je info dan za 40 predstavnika malih biznisa i poljoprivrednih proizvođača, kako bi pružila detalje o razvoju platforme za umrežavanje pružaoca turističkih usluga. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, Opštine Kolašin kao i vlasnici malih biznisa i poljoprivredni proizvođači iz Kolašina i Mojkovca.

“Cilj ovog projekta je digitalizacija ponude turističkih poslenika kroz kreiranje specijalizovanog turističke platforme, obogaćanje turističke ponude izdavaoca privatnog smještaja, otvaranje novih kanala prodaje za pružaoce turističkih usluga i poljoprivredne proizvođače i prikupljanje podataka o stanju turističke ponude u Kolašinu”, rekao je Milovan Vlahović, izvršni direktor NVO Klasterska Inicijativa. 

Prema očekivanim rezultatima, ovu aplikaciju koristiće najmanje 50 pružalaca turističkih usluga, deset poljoprivrednih proizvođača otvoriće nove kanale prodaje kroz umrežavanje sa ostalim vlasnicima privatnog smještaja i njihovim gostima, a rast prodaje turstičkih usluga trebalo bi da bude povećan za pet odsto.

“Ovaj projekat jedan je od pet kojima je odobrena podrška od ukupno 193.000 eura, kroz javni poziv za podršku malim biznisima koji je sprovedeo projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. Njihove aktivnosti usmjerene su na povećanje konkurentnosti najmanje 70 malih biznisa u Crnoj Gori kroz njihovu transformaciju”, izjavio je Armen Čekić, menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” koji sprovodi UNOPS.