BERZH i jep hua 70 milionë euro OSHEE-së për përballimin e pasojave të pandemisë

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) njoftoi se ka dhënë një hua prej 70 milionë eurosh për kompaninë shqiptare të energjisë Operatori I Shpërndarjes se Energjisë Elektrike (OSHEE), në mënyrë që ajo të adresojë mangësitë e likuiditetit të shkaktuar nga pandemia Covid-19. Kjo linjë kredie mund të financojë gjithashtu ndërtimin e një nënstacioni modern, nëntokësor në Tiranën qendrore.

OSHEE është ndërmarrja më e madhe shtetërore në sektor në Shqipëri, me më shumë se 6,000 punonjës. Kompania e saj e shpërndarjes menaxhon dhe operon rrjetin e shpërndarjes së energjisë në vend dhe infrastrukturën përkatëse, ndërsa furnizuesi i tij me pakicë është përgjegjës për furnizimin me energji elektrike të klientëve të rregulluar.

Kredia e BERZH-it shoqërohet me një paketë të rëndësishme asistence teknike për të ndihmuar OSHEE-në të përmirësojë protokollet e saj të shëndetit dhe sigurisë, të forcojë qeverisjen e saj kundër korrupsionit dhe të zhvillojë një program trajnimi gjithëpërfshirës për profesionistët e rinj. Paketa do të përfshijë gjithashtu një studim të zhvillimit të rrjetit të zgjuar të matësave për të eksploruar dixhitalizimin e rrjetit të shpërndarjes.

Në nënshkrimin sot në Tiranë morën pjesë delegacione të kryesuara nga Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku, Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj dhe Zëvendëspresidenti i Parë i BERZH Jürgen Rigterink.

Ministrja Denaj tha: “Ky është një projekt i rëndësishëm për OSHEE dhe për sektorin shqiptar të energjisë. Kredia e BERZH do të mbështesë përpjekjet e OSHEE për të zbutur pasojat e Covid-19 dhe për të modernizuar dhe komercializuar operacionet e saj të biznesit. Ky projekt përputhet me arritjet tona të rëndësishme në reformimin dhe përmirësimin e sektorit të energjisë shqiptare. ”

Nënkryetari i parë i BERZH Rigterink shtoi: “Ne jemi të kënaqur të mbështesim këtë projekt, i cili do të sigurojë lehtësim likuiditeti për OSHEE pas krizës Covid-19. Ne po kombinojmë mbështetjen e likuiditetit me financimin e infrastrukturës novatore në sistemin e shpërndarjes shqiptare. Kjo është mundësia jonë e parë për të mbështetur OSHEE dhe kemi besim se sot po hedhim themelet e një partneriteti afatgjatë.”

Adrian Çela, CEO i OSHEE, tha: “Jam i kënaqur që firmos këtë projekt sot për të mbështetur biznesin e OSHEE pas pasojave të Covid-19 dhe ndërtimit të mundshëm të një nënstacioni modern nëntokësor, i pari i këtij lloji në Shqipëri. OSHEE gjithashtu do të përfitojë nga një paketë asistence teknike që mbështet ambiciet e modernizimit të OSHEE dhe zbatimin e standardeve më të mira në operacionet e tij. ”

BERZH është një investitor institucional kryesor në Shqipëri. Deri më sot, Banka ka investuar 1.69 miliardë euro në 115 projekte në vend, sipas njoftimit zyrtar.