BERZH financon blerjen nga Yildirim të një AlbChrome

 Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) po i jep një kredi prej 28 milionë dollarësh Yildirim Holding AS, një konglomerat turk dhe klient i vjetër i Bankës, për blerjen e AlbChrome, një kompani e minierave metalike në Shqipëri. Raiffeisen Bank International AG dhe Credit Europe Bank do të bashkëfinancojnë blerjen me kredi përkatësisht 25 milionë dollarë dhe 14 milionë dollarë.

Charlotte Ruhe, Drejtoreshë Menaxhuese e BERZH-it për Evropën Qendrore dhe Juglindore, tha: “BERZH po mbështet zgjerimin e Yildirim në një treg të ri, i cili jo vetëm do të sjellë investime të reja të huaja direkte në Shqipëri, por një fokus në zhvillimin e qëndrueshëm të AlbChrome. Kompania do të jetë subjekti i parë në vend që do të zhvillojë një udhërrëfyes për veprim efektiv ndaj klimës. AlbChrome do të promovojë aksesin në aftësi të reja dhe punësim për punëtorët vendas nëpër minierat dhe fabrikat e tij, të cilat ndodhen në rajone më pak të zhvilluara të Shqipërisë. Aftësitë, dixhitalizimi dhe përfshirja ekonomike janë në krye të agjendës së Bankës në Shqipëri. Për më tepër, minierat e qëndrueshme janë të rëndësishme për ekonominë shqiptare”.

Serdar Ateş, Menaxher i Strukturuar i Financave i Yildirim Holding AS, tha: “Gjatë viteve, Yildirim ka rritur portofolin e aseteve të tij përmes bashkimeve dhe blerjeve të shumta. Në të njëjtën kohë, ne vazhdojmë të investojmë në iniciativat tona të rritjes organike. Ne kemi partneritet me BERZH-in në një sërë projektesh dhe dëshirojmë të rrisim bashkëpunimin tonë në të gjitha rajonet ku operon BERZH.”

Financimi i BERZH do të sigurohet nëpërmjet dy lehtësive: deri në 8.4 milionë dollarë për të rifinancuar borxhin ekzistues të AlbChrome dhe deri në 19.6 milionë dollarë për Yildirim Albanian Mining Investments, një degë e konglomeratit turk, për të financuar pjesërisht blerjen.

Yildirim Holding është një nga eksportuesit më të mëdhenj të ferrokromit në botë. Minerali është thelbësor për prodhimin e çelikut inox dhe lidhjeve të tjera metalike. Kromi, një përbërës i ferrokromit, përdoret gjithashtu në shumë industri të tjera, duke përfshirë prodhimin e makinave elektrike.

Deri më sot, BERZH ka zotuar pothuajse 1.8 miliardë euro për projekte në Shqipëri. Në vitin 2021, investimet e BERZH-it në vend i kaluan 200 milionë euro