Ahatović upozorava: Obavještajni rad Rusije u Srbiji pod krinkom "poslovne saradnje"

Prošle godine 10. septembra u Sankt Peterburgu, tokom posjete zvanične delegacije grada Beograda, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, potpisan je Sporazum o saradnji između Sankt Peterburga i Beograda, kao i Akcioni plan razvoja partnerstva za period od 2021. do 2024. godine.

Jedna od stavki je bilo osnivanje i informaciono poslovnog centra Sankt Petersburga koji je otvoren 1. juna ove godine, a koji je "neformalno predstavništvo grada na teritoriji Srbije, osmišljeno da promoviše razvoj poslovnih veza između Sankt Peterburga i srpskih preduzetnika, kao i za sprovođenje zajedničkih projekata i inicijativa".

- Isto kao i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, jedina svrha ovakvih aktivnosti Ruske Federacije je širenje i jačanje agenturne mreže i jačanje obavještajnih kapaciteta u Evropi kroz paravan privredne saradnje dva gradoa. Ruska Federacija ne spada niti u top 10 ekonomija svijeta: čak i jedna Južna Koreja, Kanada ili Italija ostvaruju veći BDP iako imaju višestruko manje stanovnika. I već je to dovoljan razlog zašto Rusiju više ne možemo smatrati velesilom, jer primarno iz ekonomske snage neke zemlje proizlazi svaka druga moć - kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Podsjeća da je ruski vojni budžet četiri puta manji od Kine i 12 puta manji od SAD-a.

- Ni u energetici kao svom najjačem adutu Rusija ne drži primat, tek su treći po proizvodnji nafte, a drugi po proizvodnji plina. Drže negdje do 10 posto udjela u trgovini naftom i naftnim derivatima. Rusiji ništa drugo i ne preostaje nego spletkarenje, špijunaža, krađa patenata i ideja, te kreiranje vještačkih kriza i ratova kako bi se vratila među velike globalne igrače. Tu njihova obavještajna služba FSB ima centralnu ulogu i ovakve i slične aktivnosti imaju za cilj jačanje kapaciteta meke moći koju Rusija sve više gubi zbog rata u Ukrajini - zaključuje Ahatović.