Zabrana uvoza ruskog uglja u EU stupa na snagu

Evropska unija zabranila je uvoz ruskog uglja kao odgovor na invaziju Ukrajine u sklopu sankcija u aprilu. Od tada se muči da pronađe alternativne izvore, uključujući Kolumbiju, Australiju i SAD.
Uvoz ruskog uglja u Evropsku uniju nije dozvoljen u doglednoj budućnosti od ove srijede.
EU je zabranila uvoz uglja od 10. augusta u sklopu paketa sankcija Rusiji koji je najavljen u aprilu. Taj paket sankcija EU iz aprila bio je jedan od prvih koji je direktno ciljao na moskovsku energetsku industriju.
Vrijeme između aprila i augusta bilo je namijenjeno evropskim zemljama da traže alternative, što je značilo ili povećanje zaliha uglja iz drugih zemalja, povećanje domaće proizvodnje, ako je to izvodljivo, ili traženje drugih alternativa za proizvodnju električne energije.

Oslanjanje EU na ruski uvoz uglja

EU se i dalje oslanja na ruski uvoz uglja za proizvodnju električne energije, a Rusija čini 70 posto uvoza termalnog uglja u EU, navodi se u izvještaju Bruegela, briselskog trusta mozgova koji se fokusira na politiku i ekonomska pitanja.
Njemačka i Poljska posebno zavise od uvoza termalnog uglja, navodi se u izvještaju Bruegel.
Brian Ricketts iz Europske asocijacije za ugalj i lignit (Eurocoal) rekao je za DW da očekuje da će EU početi uvoziti više uglja nego prije - jer traži alternative mnogo značajnijem izvoru energije koji uvozi iz Rusije, plinu.
"Vjerujemo da će se to dogoditi, jer će do 120 teravat sati proizvodnje električne energije iz plina zamijeniti kamenim ugljem i lignitom. To bi uštedjelo oko 22 milijarde kubnih metara gasa godišnje, daleko više od bilo koje druge pojedinačne mjere", rekao je Ricketts.
EU je stalno povećavala isporuke uglja iz nekoliko zemalja, poput Kolumbije, Australije i Sjedinjenih Država, pokazuju podaci brodarskih službi Braemar.

EU povećava uvoz uglja iz drugih zemalja
Evropske zemlje su u junu uvezle 7,9 miliona metričkih tona termalnog uglja, što je više nego udvostručeno u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima iz Braemara. Međutim, to je bilo oko dva miliona tona manje nego u aprilu i maju.
Uvoz iz Kolumbije dostigao je 1,2 miliona tona u junu, u poređenju sa samo 287.000 tona u junu prošle godine, navodi Braemar.
Slično tome, uvoz termalnog uglja iz Australije u junu, oko 1,1 milion tona, bio je najveći do sada. Uvoz iz Sjedinjenih Država u junu je, također, porastao za skoro 28 posto na godišnjem nivou.
Glavni glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer izjavio je prošle sedmice u Briselu da očekuje da se države članice pridržavaju sankcija, budući da su se njihovi lideri jednoglasno složili o njima na Evropskom vijeću.
"Naravno da ćemo pratiti situaciju, ali ne sumnjamo da će države članice implementirati odluku", rekao je Mamer. 

Energetski izazov EU

Bruegel je u izvještaju, objavljenom u martu, rekao da je zamjena ruskog uglja samo dio energetskog izazova sa kojim se suočava EU. EU će možda morati da uvozi više uglja ako zaustavi isporuke gasa i nafte, navodi se u izvještaju.
U julu je EU najavila još jedan paket sankcija, uključujući djelimični embargo na rusku naftu. Sankcije zabranjuju morski uvoz ruske nafte od 5. decembra 2022. godine i naftnih derivata od 5. februara 2023. godine.
Iz EU je saopćeno da će uvoz ruske nafte putem naftovoda biti dozvoljen, uz izuzetke i zemlje zavisne od nafte poput Mađarske i Slovačke.
I ove sedmice je stupio na snagu hitni plan EU o plinu za povećanje zaliha plina za zimu.
Iako je EU povećala uvoz uglja kako bi nadoknadila potencijalni nedostatak energije, Međunarodna agencija za energiju u junu je rekla da bi Evropa trebala povećati efikasnost i obnovljive izvore, uključujući nuklearnu energiju, kako bi se izborila sa nestašicom energije.
Energetska politika se odlučuje na nacionalnom nivou unutar EU i može značajno varirati.