Velika Briatnija donira Ukrajini dronove za podvodno čišćenje mina

Ministarstvo odbrane donira laka autonomna vozila i obuku u vještinama za čišćenje mina kako bi pomoglo da ukrajinska obala bude sigurna za izvoz žitarica
 Velika Britanija daje podvodne dronove Ukrajini i obučava ukrajinsko osoblje u Britaniji koje će koristiti za čišćenje svoje obale od mina, objavilo je Ministarstvo odbrane Velika Britanija.
Kraljevska mornarica i američki partneri će u narednim mjesecima podučavati ukrajinsko osoblje da koriste autonomna vozila za traženje mina, a neki su već započeli svoju obuku.
Šest autonomnih vozila za traganje za minamašalje se u potragu za ruskim minama u vodama kraj ukrajinske obale. Tri vozila bi trebalo biti poslata iz britanskih zaliha, dok će još tri biti kupljena i dostavljena Ukrajini. 
Lagana autonomna vozila mogu se koristiti u plitkim obalnim okruženjima i dizajnirana su da rade na dubinama do 100 metara za otkrivanje, lociranje i identifikaciju mina korištenjem serije senzora.
Taj potez dolazi u trenutkudok Rusija stvara probleme blokadom crnomorskih luka u zemlji kako bi spriječila izvoz, dok je istovremeno uništila ukrajinsku poljoprivredu, što je uticalo na lrizu sa hranom u najsiromašnijim zemljama u svijetu.
Samo nekoliko brodova koji su prevozili žito uspjelo je napustiti Ukrajinu nakon dogovora koji su posredovali UN u julu i kojim bi se omogućio izvoz hrane. Međutim, pokušaji da se hrana izvuče iz zemlje i dalje su ometani morskim minama koje su ruske snage postavile duž ukrajinske obale.
Ministar odbrane, Ben Wallace, rekao je: „Ne smije se dozvoliti da cinični pokušaji Rusije da svjetske zalihe hrane zadrže kao otkupninu budu uspješni. Ova vitalna oprema i obuka pomoći će Ukrajini da učini svoje vode sigurnim, pomažući da se ujednači protok žitarica u ostatak sveta i podržavajući oružane snage Ukrajine, dok žele braniti svoju obalu i luke.
Grupa za ronjenje i eksploataciju prijetnji Kraljevske mornarice radit će sa Šestom flotom američke mornarice dok provodi tronedeljne kurseve obuke potrebne za upravljanje lakim autonomnim vozilima.
DTEG će provesti obuku na moru za upravljanje plovilima i tumačenje podataka koje oni šalju kako bi identificirali lažne mine.
Admiral Sir Ben Key, načelnik pomorskog štaba, rekao je: “Kroz stručne vještine koje se ovdje podučavaju, naši ukrajinski saveznici moći će očistiti svoje vode od mina. Ovo oružje cilja na transport neselektivno, ali posebno utiče na civilni saobraćaj i trgovinu i ima razoran uticaj na slobodu plovidbe Crnim morem.
“Ova obuka je još jedna snažna demonstracija stalne posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini u njihovoj borbi za odbranu svoje zemlje i odbranu od ruske agresije.”

Kraljevska mornarica, također, obučava ukrajinske mornare za upravljanje brodovima klase Sandown Minehunter.