Sumorni Putinovi TV propagandisti  

Ne tako davno, najistaknutiji ruski voditelj TV talk showa, Vladimir Solovjov, sa zadovoljstvom je upozoravao na nuklearnu apokalipsu koja će pogoditi SAD ili Veliku Britaniju (ali ne i Rusiju). Ovi argumenti su bili toliko uvjerljivi da je zabilježio veliku podršku za vremensku prognozu emitiranu u okviru njegove emisije.
Kako se stvari mijenjaju. Činilo se da je prva godišnjica krvave, opće invazije Rusije prekrila ruske TV prijemnike propašću i tugom. Do kraja februara 2023. stvarnost je srušila set, pridruživši se nekada veselim stručnjacima koji su predviđali da će Ukrajina pasti i da će se Zapad uskoro povući, u strahu od nuklearnim oružjem naoružane Rusije. Ideja da je pobjeda Rusije daleko od neizbježne i da je ruski poraz moguć, konačno je ušla u nekada neprobojne studije državnih medija.
Pojavljujući se u emisiji Večer sa Vladimirom Solovjovom 28. februara 2023. godine, filmski režiser Karen Šahnazarov je primjetio: „Ova situacija nam donosi opasnost od veoma teških posljedica, ako izgubimo. Moramo razmotriti mogućnost gubitka. Ne slažem se sa onima koji kažu: 'Nema potrebe razmišljati o tome, mi ćemo pobijediti!' Ne znam za to.”
Solovjov, koji je svojevremeno pročitao spiskove mnogih zapadnih publikacija u kojima se pominju njegove nuklearne prijetnje, iznenada je promijenio ton 6. marta. Prvi put u nekoliko mjeseci, rasprave o potencijalnom toku rata Vladimira Putina izbjegle su bombastična predviđanja da će London ili Washington uskoro biti zbrisani sa lica zemlje. Ton Solovjeva je bio mračan, što je navelo njegove goste da klonu. Pitao je: „Može li naša vojska, u sadašnjem stanju, sa sadašnjim brojem ljudi i sa našim vojno-industrijskim kompleksom, ispuniti svoje ciljeve — koji se ne odnose na rat protiv Ukrajine, koja ne postoji — već protiv NATO-a?
Vitalij Tretjakov, dekan Više škole televizije Moskovskog državnog univerziteta, nije shvatio pitanje. Rusija ne smije pristati na bilo kakvo primirje ili se obavezati na mirovne pregovore, jer bi to „oduzelo pobjedu ruskim vojnicima“. Tretjakov je zatim naveo razne ukrajinske regije, rusifikujući njihova imena po želji i proglašavajući ih dijelom Ruske Federacije. Zahtijevao je da ruski zvaničnici daju odgovarajuće izjave o sudbini svakog regiona. Solovjev je nastavio hladno: „Ko bi to trebao izjaviti?“ Tretjakov je odgovorio: "Pobjednici!" Domaćin ga je pokosio: „Ozbiljno? Kako će oni doći do pobjede?”
 
Zamjenik predsjedavajućeg Državne dume Andrej Guruljov, bivši zamjenik komandanta ruskog južnog vojnog okruga, često se pojavljivao na državnoj televiziji i predlagao upotrebu nuklearnog oružja protiv zemalja NATO. Sada je i on promijenio melodiju. Odgovarajući na Solovjeva pitanja, Guruljov je mračno pretpostavio: „Svi dobro razumijemo da se borimo protiv NATO-a, o tome smo razgovarali u više navrata. Pitaju me: ‘Možemo li pobijediti NATO?’ Ako koristite matematiku i izračunate korelaciju snaga i sredstava, u najboljem slučaju, možemo se samo braniti.”
Teško je biti siguran koliki se dio promjene narativa može pripisati direktno gospodarima iz Kremlja iz toka emisija, ali znamo da više osoblje u medijima prima upute o izvještavanju režima i da se ovi vodiči ponekada sijeku i lijepe u medijske tekstove. Vodiči iz Kremlja, također, predlažu sadržaj, kao u martu 2022. kada je medijima rečeno da je „od suštinske važnosti“ citirati voditelja Fox Newsa i ukrajinskog ratnog skeptika Tuckera Carlsona. Također znamo da je Rusija pretrpila najmanje 200.000 žrtava i da su kao rezultat toga obični Rusi svjesni da je sukob u najboljem slučaju izuzetno težak. Poricanje stvarnosti postaje sve teže.
Mnogo toga se promijenilo od prvih dana rata Vladimira Putina. U aprilu 2021. godine, mnogo prije nego što je Putin pokrenuo invaziju na svog susjeda, državni TV voditelji, stručnjaci i članovi Državne Dume su više puta naglašavali da Rusija namjerava napasti Ukrajinu i upozoravali prosječne Ruse na predstojeći rat protiv cijelog Zapada. Ruska vlada je u septembru 2021. uvela novi nacionalni standard za „Hitno sahranjivanje leševa u mirnodopsko i ratno doba“, koji bi trebao stupiti na snagu 1. februara 2022. – mjeseca u kojem je započela invazija na Ukrajinu. Bubnjevi skalacije na državnoj televiziji upozorili su na predstojeći sukob i najavili  da bi on mogao postati nuklearni.
Nakon 22. februara 2022. godine, propagandisti sa državne televizije nastavili su da usmjeravati javno mnjenje, tvrdeći da je pobjeda Rusije neminovna i da će Zapad – uplašen ruskom nuklearnom moći – ne samo odustati, već će ponuditi značajne ustupke. Nakon što je postalo jasno da se invazija proužava u nedogled, više vojnih stručnjaka na državnoj televiziji tvrdilo je da Rusija sada mora uništiti svu kritičnu infrastrukturu Ukrajine - mnogo prije nego što su ovi udari počeli u septembru.  
Ipak, iako se ton promijenio, spremnost pisaca i govornika koje finansira država da zagovaraju nastavak rata nije se promijenila. Dok nerado priznaju da Rusija nije spremna da se bori protiv NATO-a i tiho ostavljaju po strani svoje nuklearne prijetnje, stručnjaci državne televizije i dalje naglašavaju važnost slamanja ne samo Ukrajinaca — koje je Tretjakov opisao kao „životinje“ — već i ruske unutrašnje opozicije, dok neumorno razvijaju razne metode napada na Zapad u budućnosti.
Ruske propagandne metode se možda mijenjaju, ali njen bijes protiv onih koji se protive Putinovoj krvavoj potrazi za njegovim imperijalnim ambicijama je nezasitan.