Specijalne službe love proukrajinske aktiviste na Krimu

Na Krimu, u pozadini ruske vojne invazije na Ukrajinu, pojačava pritisak na one koji se neslažu sa ruskom invazijom i ograničava  sloboda govora. Paralelno, stanovnicima Krima se nameće antizapadna i antiukrajinska ideologija „ruskog svijeta“.
Na poluostrvu Krim 107 stanovnika je optuženo za "diskreditaciju" ruske vojske (član 20.3.3 Zakona o upravnim prekršajima Rusije), a  za 11 stanovnika Krima i Sevastopolja prijeti zatvor zbog "antivojnog djelovanja".
Ruske vlasti Krima ne kriju da će pojačati pritisak na stanovnike zbog rasta antiruskog raspoloženja na Krimu, koje nakon početka vojnih akcija Rusije protiv Ukrajine brzo izlaze iz okvira "kuhinje". Mnogi aktivisti na Krimu ne žele šutjeti kada smatraju da njihov stav treba čuti. Ali ruske vlasti Krima to ne žele ni čuti ni vidjeti.
Telegram kanal Oktagon.Krym prenio je informaciju u kojoj se navodi: „Kako je rekao izvor u Državnom vijeću Republike, rad na svim nesvjesnim i jasno proukrajinskim blogerima na Krimu traje već duže vrijeme. Specijalne službe već rade na blogerima koji su najaktivniji u širenju ukrajinskih laži. I vide sve, vjerujte nam: i izvođenje državne himne "Červona Kaljna" od strane ukrajinskih simpatizera na svadbama i putovanja autom po gradu uveče uz ukrajinske pjesme i objave na drugom jeziku, uključujući i one napravljene putem VPN-a na zabranjenom Instagramu."
Oleg Krjučkov, savjetnik za medije proruskog šefa na Krimu, već je prijetio aktivistima Krima zatvorom zbog izjava na Telegram kanalima. „Podsjećam vas na odgovornost. Minut slave može biti vrijedan mnogo izgubljenih godina", napisao je Krjučkov.  
Ruski aktivista Ilja Bolšedvorov, koji se preselio na Krim, piše da su prijetnje metod informativne politike Krima: „Svi će biti zatvoreni tako da ne ometaju razvoj ekonomije i da pritom ni u kom slučaju ne rade . Osobitosti krimske informativne politike”.
Prijetnje ruskih vlasti nezavisnim aktivistima i blogerima brzo se provode. Na primjer, u Simferopolju, 19. augusta ove godine, tokom ruskog vojno-tehničkog foruma "Armija-2022", aktiviste Aleksandra Burdonova i Raisu Nalivaiko privela je policija na aerodromu Zavodskoe samo zato što su snimili selfi sa A4 listom na kojem je pisalo: „Ja sam protiv izgradnje aerodroma Zavodskoe”. Za to su aktivisti dobili i kazne od 20.000 rubalja.
Proruski bloger Ejvaz Umerov izvještava da se proukrajinska pozicija pojačava na Krimu.
„Ispostavilo se da imamo popriličnu količinu agenata „pete kolone“, „spavača“ sa kojima se naš sistem za provođenje zakona tajno obračunava. Razni administratori telegram kanala, novinari, obični građani koji se pod određenim osjećajima oglašavaju na društvenim mrežama, a takvih je mnogo na Krimu, već se pozivaju na odgovornost. Rad sistema počinje sa njima, ali sav glavni posao tek predstoji", dijeli bloger svoja zapažanja sa svojim pretplatnicima.

To potvrđuje i ruski bloger Aleksandar Gornji, koji se nakon aneksije preselio na Krim.
„Na Krimu ima puno skitnica i „spavača“, kojima je ukrajinski pasoš rezervni aerodrom... Oni kukaju o ukrajinskim vremenima, pričaju kako su dobro živjeli... Pa zašto kukaju za Ukrajinom, gledajte ukrajinsku televiziju, sakrijte ažurirane ukrajinske pasoše? Možda im dozvolimo da to urade? Možda je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo time?" - piše bloger i predlaže da takve ljude treba deportovati sa poluostrva Krim.
U pozadini rasta proukrajinskih osjećaja na Krimu, ruske vlasti pojačavaju svoju propagandu. Pored informativnog rada u masovnim medijima, organizuju se i tematske izložbe. Naprimjer, u parku nazvanom po astronautu Juriju Gagarinu, u Simferopolju je otvorena izložba "Mi svoje ne napuštamo".