SAD najavljuju novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 600 miliona dolara

Očekuje se da će pomoć sadržavati naoružanje uključujući municiju HIMARS i sredstva za vojno obrazovanje i obuku.
Administracija američkog predsjednika Joe Bidena najavila je novi paket naoružanja od 600 miliona dolara, kako bi pomogla ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, dok SAD žure sa dostavom više oružja kako bi podstakle uspješnu kontraofanzivu Kijeva na istoku zemlje.
Paket će uključivati više vrsta municije i opreme koja je pomogla ukrajinskim snagama da potuku ruske snage u dijelovima istoka i juga.
"Sa zadivljujućom snagom i odlučnošću, narod Ukrajine brani svoju domovinu i bori se za svoju budućnost", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.
"Sposobnosti koje pružamo pažljivo su kalibrirane kako bi napravile najveću razliku na bojnom polju i ojačale snagu Ukrajine za pregovaračkim stolom kada za to dođe vrijeme", dodao je Blinken.  
Odluka da se brzo pređe na novu pomoć – nakon skoro 2,9 milijardi dolara infuzije pomoći i finansijske podrške objavljene prošle sedmice i više od tri milijarde dolara objavljene krajem augusta – naglašava namjeru SAD-a da osigura da Ukrajina može održati svoj zapanjujući kontranapad, koji je pokrenut početkom ovog mjeseca.
U roku od nekoliko dana, ukrajinske trupe su ponovo zauzele skoro čitav region Harkova, značajno potiskujući rusku vojsku.
Nedavni poraz Moskve na sjeveroistoku Ukrajine bio je njen najveći vojni poraz od povlačenja ruskih trupa iz područja u blizini Kijeva, prije više od pet mjeseci.
Joe Biden je odobrio najnoviju pomoć koristeći svoje predsjedničko ovlaštenje za povlačenje sredstava, koje omogućava predsjedniku da odobri prenos viška oružja iz američkih zaliha. Bijela kuća je saopćila da je to 21. put da je američko Ministarstvo odbrane povuklo oružje i drugu opremu sa polica za isporuku Ukrajini.
Od početka rata, Washington je vladi u Kijevu poslao oko 15,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći.
 
To uključuje 2,2 milijarde dolara dugoročnog finansiranja vojske za Ukrajinu i 18 zemalja najavljenih tokom posjete Blinkena Ukrajini prošle sedmice i paket oružja u vrijednosti od 675 miliona dolara koji je istog dana najavio ministar odbrane Lloyd Austin u Evropi.
Izvori su rekli Reutersu da se očekivalo da će najnoviji paket pomoći finansirati vojnu obuku, kao i da sadrži municiju, uključujući više pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) municiju za haubice.  
Američki lideri su, također, jasno stavili do znanja da su precizno oružje i raketni sistemi koje su osigurali SAD i saveznici, kao što je HIMARS, bili ključni za dramatičnu promjenu situacije na ratištu.