Ruska paravojna organizacija Wagner izlazi iz sjene u ratu u Ukrajini

Grupa plaćenika službeno ne postoji, ali igra javnu ulogu i otvoreno regrutuje u Rusiji


Tri bilborda u uralskom gradu Jekaterinburgu osvjetljavaju ulogu nekada jedne od najpoznatijih ruskih organizacija u sjedni, privatnu paravojnu organizaciju Wagner.
„Otadžbina, čast, krv, hrabrost. WAGNER”, piše na jednom od bilborda.
Drugi, za koji lokalni stanovnici kažu da se prvi put pojavio na periferiji četvrtog po veličini grada u Rusiji početkom jula, prikazuje trojicu muškaraca u vojnim uniformama pored riječi "Wagner2022.org".
Bilbordi, koji se mogu vidjeti u nekoliko ruskih gradova, dio su Wagnerovih napora da regrutuje borce da se pridruže njihovim jedinicama u Ukrajini.
Oni, također, služe kao svjedočanstvo transformacije koju je Grupaprošla otkako je Moskva pokrenula invaziju prije više od pet mjeseci, od tajne plaćeničke organizacije obavijene misterijom do sve jačeg širenja ruskih vojnih napora u Ukrajini.
“Izgleda da su odlučili da više neće pokušavati kriti svoje postojanje. Do sada svi znaju ko su”, rekao je Denis Korotkov, bivši novinar Nove gazete i dugogodišnji pratitelj aktivnosti Wagner Grupe.
Wagner je osnovan 2014. za podršku proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. SAD i drugi kažu da ga finansira Jevgenij Prigožin, moćni biznismen blisko povezan sa Vladimirom Putinom, koji je pod zapadnim sankcijama. Prigožin negira bilo kakve veze sa Grupom. Grupa je od tada igrala istaknutu ulogu boreći se zajedno sa ruskom vojskom u podršci predsjedniku Basharu al-Assadu u Siriji, a primijećena je u nekoliko afričkih zemalja - mjesta u kojima Rusija ima strateške i ekonomske interese. Više puta je optužena za ratne zločine i kršenje ljudskih prava.
Uprkos globalnom dometu, veći dio unutrašnjeg rada grupe ostao je tajna za vanjski svijet.
Na papiru ne postoji, bez registracije kompanije, poreskih prijava ili organizacione šeme. Rusko više rukovodstvo, uključujući Vladimira Putina, više puta je negiralo bilo kakve veze između Wagnera i države.

Privatne vojne kompanije su službeno zabranjene u Rusiji, a poluzakonski okvir pod kojim plaćenici djeluju, također, je značio da su članovi porodica preminulih Wagnerovih operativaca često bili pod pritiskom da šute kada su tražili informacije o svojim najmilijima.
I dok je Wagner postepeno krenuo u promotivnu kampanju, a kompanije povezane sa Prigožinom finansiraju propagandne filmove koji veličaju djela “vojnih instruktora” u Africi, svako spominjanje grupe ostalo je uglavnom tabu u javnoj sferi. Novinari poput Korotkova koji su istraživali Grupu bili su maltretirani zbog svog rada. Međutim, ruski rat u Ukrajini izveo je grupu iz mraka.
Krajem marta, britanski obavještajci su tvrdili da je oko 1.000 Wagnerovih plaćenika otišlo u Ukrajinu. Čini se da je uloga Grupe u ratu značajno porasla nakon što je Moskva preusmjerila svoje napore na istok, nakon neuspjeha da zauzme glavni grad Kijev.
Veruje se da je Wagner odigrao centralnu ulogu u zauzimanju Popasne u maju i Lisičanska u junu, dva strateški važna grada koja je Rusija u velikoj meri sravnila sa zemljom tokom zauzimanja regiona istočnog Luganska. Britanski obavještajci su u srijedu saopćili da je Wagner igrao ulogu u zauzimanju džinovske elektrane Vuhlehirsk na istoku Ukrajine.
Kako je uloga Wagner Grupe u Ukrajini rasla, tako je rasla i njegova javna prezentacija kod kuće.
 U maju je Wagner dobio ono što se činilo kao prvo priznanje u državnim vijestima kada je jedan dopisnik alaudirao na to u nacionalnoj emisiji, rekavši da vojska ima svoj „sopstveni orkestar“ u Ukrajini.
Njegove pristalice i članovi često nazivaju Wagner „orkestrom“, što se odnosi na njemačkog kompozitora Richarda Wagnera. Navodni osnivač grupe, Dmitrij Utkin, povezan je sa krajnjom desnicom i vjeruje se da ju je nazvao po Hitlerovom omiljenom kompozitoru.
Britanske obavještajne službe su sugerirale da je Prigožin, koji je u aprilu prikazan u istočnoj Ukrajini, nedavno proglašen za Heroja Ruske Federacije, kao priznanje za ulogu Grupe u invaziji.
Prošle sedmice, Wagner je dobio najveće priznanje do sada kada je Komsomolskaja Pravda, najčitaniji tabloid u Rusiji, na naslovnoj stranici objavila priču o napadu Grupe na fabriku u Vuhlehirsku.
Wagner se javno hvalio umiješanošću u rat porukom na svojoj web stranici:
„Oni su već oslobodili Popasnu, pridružite nam se da oslobodimo cijeli Donbas! Krenite u svoju prvu borbenu kampanju sa živim legendama!”
Kada je Guardian kontaktirao e-mail adresu objavljenu na Wagnerovoj web stranici, pojedinac koji je tvrdio da predstavlja Grupu rekao je da je započeo kampanju zapošljavanja, jer smo "vidjeli da je podrška našoj kompaniji kolosalna i da ima mnogo onih koji se žele pridružiti".
“Ali ništa se ne mijenja, Wagnera nema niti ga je bilo, to je samo legenda. Postoje samo Robin Hoods koji štite siromašne koje potlače bogati”, dodala je osoba u razmjeni e-pošte koja je bila karakteristična za Wagnerov drski stav u javnosti.
Web lokaciju je u međuvremenu uklonio Hostinger, provajder internet domena iz Litvanije koji ga je hostovao. Predstavnik Hostinger-a rekao je da je poduzeo mjere kada je otkrio da se stranica "prikriva" lažnim identitetima, VPN-ovima i kripto plaćanjima.
Čini se da je Wagner, također, uspostavio regionalne centre za zapošljavanje u više od 20 gradova, objavljujući brojeve telefona regrutera na popularnim kanalima društvenih medija povezanih sa Grupom.
Oglasi kažu da Wagner nudi vojnicima više od 240.000 rubalja (3.370 funti) mjesečno, nekoliko puta više od uobičajenih plaća vojnika Ruske vojske.
Guardian je kontaktirao nekoliko regrutera čiji su brojevi bili navedeni. Neki su koristili simbole plaćeničke grupe kao svoje profilne slike na WhatsApp-u i Telegramu, a niko nije porekao njihovu povezanost sa Wagnerom.
Na pitanje o Wagnerovim naporima za mobilizaciju, regruter iz oblasti Nižnji Novgorod u centralnoj Rusiji, koji je odbio kazati svoje ime, poslao je listu dokumenata potrebnih za pridruživanje, koji je uključivao pasoš bilo koje zemlje koja „nije članica NATO ili Ukrajina” i nekoliko ljekarskih uvjerenja.
Regruter je, također, poslao listu stvari koje treba donijeti nakon što ih Wagner prihvati, u rasponu od gela za tuširanje do podveza i druge medicinske opreme.
"Vidimo se u Molkinu", zaključuje se u poruci, koja se odnosi na grad u ruskom okrugu Krasnodar, za koji se vjeruje da je sjedište Wagnera u blizini velike baze ministarstva odbrane.
Vojni analitičari tvrde da oslanjanje Rusije na grupe poput Wagnera pokazuje u kojoj mjeri se regularna vojska zemlje, koja je izgubila čak trećinu svoje borbene snage, borila da postigne svoje ciljeve u Ukrajini.
“Wagner Grupa navodno je odigrala ključnu ulogu u borbama. Zaista, pošteno je zapitati se da li su neki Wagnerovi odredi... zapravo elitniji i sposobniji od redovnih ruskih jedinica”, napisali su Michael Kofman i Rob Lee, dva vodeća stručnjaka za rusku vojsku.

Čini se da su rat u Ukrajini i vojni neuspjesi Rusije, također, ubrzali Wagnerovu saradnju sa Ministarstvom odbrane Rusije. Marat Gabidulin, bivši komandant Wagnera, rekao je za Guardian u ranijem intervjuu da su njegove trupe blisko sarađivale sa Ruskim ministarstvom odbrane kada su se borile u Siriji.
Čini se da se taj odnos produbio od početka rata u Ukrajini. Prema istrazi nezavisnog medija Meduza, Rusko ministarstvo odbrane je u velikoj mjeri preuzelo kontrolu nad mrežama, koje je Wagner koristio za regrutaciju novih vojnika. 
Korotkov, stručnjak za Wagner, rekao je da je teško razlikovati vojnike koji se bore za Wagner i one u regularnoj vojsci.
“Ministarstvo odbrane je u velikoj mjeri kooptiralo Wagnera i sada više izgleda kao jedna koordinirana grupa”, rekao je Korotkov, dodajući da je takva saradnja otežavala procjenu broja Wagnerovih vojnika u Ukrajini.
I dok je Wagnerova uloga u invaziji grupu učinila mejnstrimom, neki kažu da njeno najnovije regrutiranje prijeti da umanji njene ukupne vojne standarde.
Prema istraživačkoj novinskoj kući iStories, Wagner je pribjegao regrutiranju zatvorenika i ponudio visoke plaće i potencijalne amnestije za šest mjeseci službe.
"Wagner snižava standarde regrutacije i zapošljava osuđenike i osobe koje su se ranije nalazile na crnoj listi, što potencijalno utiče na rusku vojnu efikasnost", navelo je britansko Ministarstvo odbrane na obavještajnom brifingu prošle sedmice.
“Čak i prije sukoba, manje od 30 posto vojnika u Wagneru bili su pravi profesionalci,” rekao je Gabidullin, bivši komandant Wagnera. “Sada će se grupa uglavnom sastojati od gomile amatera... Cirkus Rusija se nastavlja.”