Iz ovih pet razloga, Kina želi anektirati Tajvan

Francuski list "Le Monde" navodi da kineski plan da silom izvrši invaziju na Tajvan, ako je potrebno, ima osnovne istorijske, strateške i geopolitičke razloge, od kojih je najvažniji traženje mogućnosti za preuzimanje kontrole nad ostrvom i razbijanje američkih saveza u regionu. 


Novine su detaljno iznijele ovih pet razloga, u tekstu Garyja Dagorna, koji na početku negira bilo kakav legitimitet kineske vladavine nad Tajvanom.

1- Trudite se da vladati svima koji govore kineski

Stefan Kurcoff, geolog i istraživač u francuskom Centru za savremene kineske studije sa sjedištem u Tajpeju, kaže da Komunistička partija Kine smatra "tajvanski problem" unutrašnjom stvari i ne dozvoljava nikakvo vanjsko uplitanje u ovaj region, koji nikada nije bio pod kontrolom Kine, ističući da "kinesko ujedinjenje nema za cilj ponovno ujedinjenje Tajvana i Kine, već aneksiju suverene zemlje, na osnovu istorijskih, etničkih i jezičkih pitanja."

"Kina tvrdi da ima pravo suvereniteta nad Tajvanom govoreći o ponovnom ujedinjenju, ali taj izraz je apsolutno neprikladan, jer Tajvan nikada nije bio kineski", tvrdi istraživač Marianne-Peron-Duas sa Instituta za međunarodne i strateške odnose.

2- Raspad američkih saveza

Sadašnja Kina iz 2022. godine više nema baš puno veze sa komunističkom Kinom krajem 1949. godine, nakon što joj je njen zapanjujući ekonomski razvoj u drugoj polovini 20. stoljeća omogućio da se afirmira kao velika sila i uđe u konkurenciju sa Sjedinjenim Amerilčkim Državama, ali geografija regiona Istočnog i Južnog kineskog mora, kao i strateški politički savezi njenih susjeda, osujećuju njene ambicije za dominacijom.
„Peking je nekako ograničen na kineska mora i nema slobodan pristup Tihom okeanu, jer ima niz ostrva sa kojima ima napete odnose“, kaže Marc Julien, šef za kineske aktivnosti u Azijskom centru  Francuskog instituta za međunarodne odnose. 
List upozorava da je jedan od ciljeva vojne aneksije Tajvana značajno oslabiti američko prisustvo u regionu i potvrditi kinesku hegemoniju, jer je "Tajvan svojevrsna brava za Kinu na Tihom okeanu", kako kaže Mark Julian, i njegova aneksija će kinesku vojsku učiniti sposobnom da odvrati SAD od uplitanja u pitanja u regionu, jer će pristup njoj biti težak, a "kada SAD više ne budu u stanju braniti Japan, alijansa neće trajati."

3- Proširivanje dometa nuklearnih podmornica

Aneksija Tajvana može biti povezana sa nuklearnim odvraćanjem, posebno okeanskom komponentom – prema pisanju „Le Monde“, jer mnogi geografski elementi ograničavaju manevarske sposobnosti kineskih podmornica sa balističkim projektilima, pogotovo zato što trenutna mreža između dva ostrvska lanca omogućava američkim saveznicima da lako otkriju kineske podmornice koje žele doći do Tihog oceana. 
Mark Julian ističe da "Japanci, Amerikanci i Tajvanci imaju vrlo dobre alate i metode otkrivanja ovakvih podmorniceđa i da su u stanju pratiti ovu vrstu podmornica", prisiljavajući Kineze da se oslone na njihove "zemlja-zemlja" balističke projektile koji su ranjiviji od podmornica.

 4- Jačanje drugih teritorijalnih i pomorskih zahtjeva

Aneksija Tajvana - kako vidi „Le Monde“  - poslužila bi drugim ciljevima Pekinga, kao što su njegove brojne teritorijalne i pomorske pretenzije, a istraživač Dawes kaže da "moramo ponovo postaviti problem Tajvanskog moreuza u okvire veće globalne ekspanzije kineske pomorske moći", posebno da kontrola Tajvana znači širenje kineskog područja uricaja. 

5- Domininacija tržištem poluvodiča na Tajvanu

Konačno, zauzimanje Tajvana omogućilo bi režimu Pekinga da kontrolira tamošnju industriju poluprovodnika, koja čini veliki dio svjetske proizvodnje (63 posto), a ove komponente su neophodne za proizvodnju visokotehnoloških proizvoda kao što su telefoni, avioni , solarni paneli, itd., koji su neophodni za globalnu ekonomiju.