05.12.2022.

Hapsiti, aneksirati, ubijati vođe, prevaspitavati. RUSI je saznao detalje plana ruske invazije

Britanski istraživački centar za odbranu objavio je nove detalje ruskog plana za invaziju na Ukrajinu. O tome svjedoče zarobljeni ruski dokumenti.
Rusija je planirala okupirati Ukrajinu za 10 dana i pripojiti je do augusta ove godine, prenosi Sky News saopštenje Royal Joint Defense and Security Research Institute (RUSI).  
Prema istraživačkom centru povezanom sa britanskom vojskom, samo je mala grupa ruskih zvaničnika zapravo bila svjesna punog obima ovih planova.
U zaključcima RUSI-ja navodi se da čak ni zamjenici načelnika jedinica ruske vojske nekoliko dana prije početka ofanzive očigledno nisu znali za plan za invaziju i okupaciju Ukrajine. A taktičke vojne jedinice dobile su naređenja samo nekoliko sati ranije, navodi britanska publikacija.  
Dokumenti su, također, pokazali da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, sistem vodosnabdijevanja, Nacionalnu banku Ukrajine i parlament - i da su ruske specijalne službe imale zadatak ubiti ukrajinsko rukovodstvo, prenosi Sky News, pozivajući se na vojne analitičare.
"Vjerovatno su pretpostavili da će zvaničnici ukrajinske vlade ili pobjeći ili biti zarobljeni u brzoj invaziji", navodi se u izvještaju RUSI.
Ukrajinski obavještajci, također, vjeruju da je Rusija planirala iskoristiti napad iz Bjelorusije kako bi zauzela nuklearne elektrane Rivne i Hmeljnicki.  
Prema britanskom Institutu za odbrambene studije, plan ruske invazije sadržavao je detalje o zauzimanju ukrajinskih nuklearnih elektrana kako bi se tamo sakrile ruske trupe, stekli kontrolu nad energetskim sistemom zemlje i potencijalno ucjenjivale evropske zemlje rizikom od zaraze radijacijom.
Rusija je planirala pokrenuti invaziju "masovnom raketnom i vazdušnom kampanjom" na ukrajinske vojne objekte, navode analitičari, a prenosi Sky News.
Stručnjaci RUSI-ja, također, dodaju da Moskva u početku nije planirala uništiti kritičnu infrastrukturu, poput elektrana i željeznice, jer su oni bili ključni za njene planove da okupira zemlju.
Lista djelovanja
Prema RUSI, na koje se poziva britanska publikacija, ruska kontraobavještajna služba sastavljala je spiskove Ukrajinaca. Bili su podijeljeni u četiri kategorije:
 
  • - Oni koji moraju biti ubijeni
  • - Oni koje treba suzbiti i zastrašiti
  • - One koji se smatraju neutralnim treba podsticati na saradnju
  • - Oni koji su spremni sarađivati.
Prema podacima analitičkog centra, zvaničnici su planirali registrirati stanovništvo obilaskom od vrata do vrata i "filtracijskim kampovima".
Kako prenosi Sky News, pozivajući se na britanske analitičare, Rusija je također planirala prisiliti regionalne guvernere i lokalne vlasti, a FSB je dobio zadatak da privede lokalne zvaničnike.
Vremenom je planirano da se dovedu učitelji i drugi zvaničnici iz Rusije kako bi krenuli u „prevaspitavanje Ukrajinaca“.
Ovom planu nije bilo suđeno da se ostvari, ali mnoge tačke, kao što su zauzimanje NEU Zaporožje, hapšenje predstavnika lokalnih vlasti i aktivista, uvoz zvaničnika i nastavnika iz Rusije, delimično su provedene na teritorijama koje je Rusija okupirala. .