EVROPSKA UNIJA PREDLOŽILA NOVI KREDIT UKRAJINI OD 5 MILIJARDI EVRA: Druga rata finansijske pomoći

Evropska komisija je predložila dodatnih pet milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini u okviru obećanog paketa spasavanja od devet milijardi, koji su lideri EU dogovorili krajem juna.

Kredit bi trebalo da pomogne Ukrajini, koja se suočava sa posledicama ruske invazije, da finansira svoje najhitnije potrebe.

 

To je druga rata paketa finansijske pomoći Ukrajini od devet milijardi evra, koji je Evropska komisija objavila u maju, a koji su lideri odobrili na sastanku u Briselu krajem juna.

Komisija je, u ime EU, početkom avgusta isplatila prvu milijardu evra iz ovog paketa vanredne makrofinansijske pomoći. Preostalih do tri milijarde evra biće obezbeđeno "u najkraćem mogućem roku", saopšteno je u Briselu.

„Situacija u Ukrajini zahteva našu punu podršku“, napisala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u današnjem tvitu povodom najave pomoći Kijevu.

Isplate, koje će se vršiti u "malom broju rata", mogle bi da počnu čim članice EU i Evropski parlament odobre današnji predlog komisije.

Najavljenih devet milijardi evra pomoći prvobitno je obustavljeno zbog neslaganja pojedinih država članica oko toga da li je zemlja sposobna da uzima dugoročne kredite tokom rata.

Današnji predlog dalje pomoći deo je napora EU, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, da pomogne Ukrajini da reši svoje brzo rastuće finansijske potrebe suočene sa ruskom invazijom. To je ključni element kratkoročnih mera za zadovoljavanje potreba zemlje i održavanje osnovnih usluga i značajno doprinosi zatvaranju preostalog finansijskog jaza za četvrti kvartal, saopštio je Brisel.

U prvoj polovini godine Evropska komisija isplatila je Ukrajini kredit od 1,2 milijarde evra, a on zajedno sa avgustovskom isplatom već iznosi 2,2 milijarde evra od početka ruske agresije.

Ukupna podrška u vidu makrofinansijske pomoći Ukrajini od početka rata mogla bi tako da dostigne deset milijardi evra, kada ceo paket vanredne makrofinansijske pomoći Ukrajini proradi ove godine, saopšteno je u Briselu.