EIB započela isplatu 1,59 milijardi eura iz Paketa hitnog odgovora solidarnosti Ukrajini

Evropska investiciona banka (EIB), banka EU, isplatila je sredinom septembra prve tranše paketa ukrajinskog solidarnog hitnog odgovora od 1,59 milijardi eura, uz garanciju EU.
Isplaćeno finansiranje od 500 miliona eura pomoći će ukrajinskoj vladi da pokrije prioritetne kratkoročne finansijske potrebe i osigura hitne popravke oštećenih puteva, mostova i željezničke infrastrukture. Također će podržati strateške kompanije u državnom vlasništvu — Ukravtodor, ukrajinsku agenciju za puteve i ukrajinsku željezničku kompaniju Ukrzaliznitsia. Popravke željezničke mreže, puteva i mostova pomoći će Ukrajini da se ljudi, roba i žito lakše transportuju. S obzirom da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika žitarica u svijetu, ove vitalne intervencije pomoći će njenoj ekonomiji da se oporavi i poboljša povezanost s Evropskom unijom.
Paket podrške vrijedan 1,59 milijardi eura u okviru EIB-a Paketa hitnog odgovora solidarnosti, podržan je  garancijama iz budžeta EU, sastoji se od dva dijela intervencija:
  • - 1,05 milijardi eura hitne pomoći, od čega je pola milijarde isplaćeno 14. septembra 2022. Dalje isplate su planirane u narednim danima.
  • - 540 miliona eura namijenjenih za nastavak projekata koje finansira EIB u Ukrajini.
Predsjednik EIB-a Werner Hoyer rekao je: „Pored naših partnera iz EU, naša podrška i solidarnost sa Ukrajinom ostaju neograničeni. Isplatili smo 500 miliona eura u okviru našeg drugog paketa hitnog odgovora ukrajinske solidarnosti od 1,59 milijardi eura. Ovaj paket za hitne slučajeve pripremljen je zajedno sa Evropskom komisijom, kako bi se pomoglo Ukrajini u suočavanju sa hitnim investicionim potrebama, od infrastrukturnih mreža do pružanja osnovnih usluga stanovništvu. Blisko sarađujemo sa vladom Ukrajine kako bismo osigurali da zemlja može održati i obnoviti svoje najvažnije funkcije suočene sa tako ogromnim izazovima i patnjama.”
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije za privredu, rekao je: “Ova prva isplata iz nedavno odobrenog paketa podrške EIB-a od 1,59 milijardi eura – podržana garancijama EU – imat će pravi uticaj na terenu u Ukrajini. To će pomoći Ukrajini da odgovori na svoje najhitnije potrebe za finansiranjem i popravi ključnu putnu i željezničku infrastrukturu oštećenu ruskom agresijom. Ova podrška je od vitalnog značaja za ukrajinski narod i ekonomiju. Ova prva isplata od 500 miliona eura svjedoči o nepokolebljivoj opredijeljenosti Europske unije da podrži Ukrajinu – i više će uslijediti u skladu sa tom posvećenošću ovog mjeseca.”
Sergij Marčenko, ministar finansija Ukrajine, rekao je: „Zahvalni smo Evropskoj uniji i njenoj banci, EIB, što su uz Ukrajinu. Vaša stalna podrška je ključna za narod Ukrajine, ekonomsku stabilnost Ukrajine i ukupnu otpornost zemlje. Prve tranše iz paketa podrške EIB-a od 1,59 milijardi eura pomoći će zemlji da popravi najbitniju oštećenu infrastrukturu, uključujući drumski i željeznički transport.”
Otkako je počeo ruski agresivni rat, države članice EU i institucije EU ujedinjene su u svojoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini u sklopu koordinisanog odgovora Tima Evrope.