22.02.2024.

EBRD i Italija pozajmile 200 miliona eura ukrajinskim hidroelektranama

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je paket zajma od 200 miliona eura za glavnu ukrajinsku kompaniju za proizvodnju hidroenergije, Ukrhidrenergo, za jačanje energetske sigurnosti Ukrajine u vrijeme ponovljenih napada Rusije na civilnu elektroenergetsku infrastrukturu. Zajam EBRD-a od 100 miliona eura, podržan koncesijskim paralelnim zajmom od 100 miliona eura iz Italije, pružit će hitnu podršku za obnavljanje i održavanje potreba kompanije za proizvodnju električne energije.
EBRD, koja je dodijelila četiri milijarde eura u Ukrajini od početka rata, blisko sarađuje sa svojim partnerima na kreditiranju u Ukrajini. Sredstva od ovog zajma će finansirati nabavku hitno potrebne opreme za dvije hidroelektrane u državnom vlasništvu, HE Dnjepar i HE Seredniodnipro, kao i rješavanje potreba za likvidnošću Ukrhydroenerga.
Ukrhidroenergo je jedan od glavnih ukrajinskih dobavljača obnovljive energije, a proizvodnja električne energije ključna je za održavanje stabilnosti električne mreže tokom vanrednih situacija u Ukrajini. Također igra ključnu ulogu u balansiranju energetskog sistema, što je od suštinskog značaja za podršku operacijama povremenih proizvođača obnovljive energije koji trebaju povećati kapacitete kako bi održali energetsku sigurnost zemlje, kao i postupno ostvarili ukrajinski cilj smanjenja emisija ugljika.
Međutim, od ruske invazije u februaru 2022. godine, imovina Ukrhidroenerga pretrpjela je više od 50 vojnih udara, značajno oštetivši neke hidroelektrane i nagomilavši oko pola milijarde eura troškova – povrh velikih troškova razaranja brane Nova Kahovska i HE Kahovska u južnoj Ukrajini 6. juna 2023.
„Podrška ukrajinskoj proizvodnji električne energije i popravci i održavanju njene vitalne infrastrukture u ratnom vremenu ključni je investicijski prioritet za EBRD. Ovaj paket kredita će podržati stabilnu, neprekidnu i pouzdanu proizvodnju električne energije, koja je kamen temeljac za cjelokupnu ukrajinsku ekonomiju”, rekla je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.
“Italija je nepokolebljiva u podršci Ukrajini od početka ruske agresije. Sada sa ponosom osiguravamo kredit od 100 miliona eura za podršku energetskom sektoru. U našem svojstvu predsjedavajućeg G7, nastavit ćemo mobilizirati međunarodnu podršku Kijevu  u ovoj ključnoj oblasti”, rekao je potpredsjednik italijanske vlade i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani.
“Ovaj sporazum je važan korak ka modernizaciji i razvoju ukrajinskih hidroenergetskih objekata. To pokazuje da je međunarodna zajednica prepoznala važnost naših projekata za osiguranje stabilnog snabdijevanja energijom u Ukrajini. Zahvalni smo vladi Italije i EBRD-u na ukazanom povjerenju i prilici da realiziramo ambiciozne planove za poboljšanje efikasnosti naših hidroelektrana. To će nam omogućiti da ostvarimo naše strateške ciljeve razvoja održive i efikasne energije u Ukrajini”, rekao je Ihor Sirota, glavni izvršni direktor Ukrhidroenergo.
Prije ruske invazije u februaru 2022. godine, Ukrhidroenergo je upravljao sa devet hidroelektrana na rijekama Dnjepar i Dnjestar, s ukupnim instaliranim kapacitetom od 6,1 GW. Ali zbog uništenja Kahovske hidroelektrane i smanjenja proizvodnih kapaciteta drugih hidroelektrana, ukupni operativni kapacitet kompanije trenutno je ograničen na 5,8 GW.
Sredstva EBRD-a podržat će zamjenu četiri turbine u hidroelektrani Dnjepar koje su dotrajale zbog opsežne eksploatacije i oštećenja uzrokovanih raketnim udarima, kao i dvije portalne dizalice u hidroelektrani Seredniodnipro, koje su ključne za efikasno održavanje hidroelektrane.
Upravni odbor EBRD-a odobrio je derogaciju od ekološke i socijalne politike Banke, jer rat otežava provođenje ekološke i socijalne analize. Nezavisna ekološka i socijalna revizija će biti preduzeta u roku od 12 mjeseci od ukidanja vanrednog stanja.
EBRD, koja je povećala svoje investicije u Ukrajini kao odgovor na rat, rasporedila je 3,8 milijardi eura u zemlji u periodu 2022-23. Povećanje kapitala od četiri milijarde eura koje je krajem 2023. odobrio Upravni odbor Banke omogućit će dalja ulaganja na sličnim nivoima u ratno vrijeme uz moguća povećanja u periodu poslijeratne obnove.
Energetska sigurnost jedan je od pet investicionih prioriteta EBRD-a u Ukrajini (zajedno sa vitalnom infrastrukturom, sigurnošću snabdijevanja hranom, trgovinom i podrškom privatnom sektoru), a Banka je osigurala značajna finansijska sredstva za kompaniju za prenos električne energije Ukrenergo i gasnu kompaniju Naftogaz. EBRD radi sa Ukrhidroenergo od prije rata na rehabilitaciji hidroagregata na kaskadi Dnjepar.