EBRD finansira poboljšanja upravljanja otpadom u Ganji

Više od 300.000 ljudi koji žive u drugom po veličini gradu u Azerbejdžanu imat će koristi od poboljšanja svog urbanog okruženja, zahvaljujući partnerstvu između izvršne vlasti grada Ganje i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Prema sporazumima koje su potpisali prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink, azerbejdžanski ministar finansija Samir Šarifov i šef izvršne vlasti grada Ganje Niyazi Bayramov, Banka se obavezala da će investirati u poboljšanje gradske infrastrukture za prikupljanje čvrstog otpada. Projekat je dio angažmana Ganje u programu EBRD Zeleni gradovi i potaknut će razvoj Akcionog plana Zeleni grad (GCAP).
Kredit od 10 miliona eura koristit će se za uvođenje sistema pametnog prikupljanja otpada i optimizacije ruta. Novi tipovi kontejnera, unapređenje postojećeg voznog parka i uvođenje ekološkijih vozila značajno će smanjiti emitiranje CO2 gradskih komunalnih službi. Sporazum, također, predstavlja neku vrstu uvoda za nastavak projekta koji će dovršiti poboljšanja upravljanja čvrstim otpadom, putem nove moderne regionalne sanitarne deponije.
Širenjem i povećanjem obuhvata usluga prikupljanja otpada, nekontrolirano spaljivanje otpada može se svesti na minimum, što će zauzvrat zaštititi javno zdravlje i cjelokupnu životnu sredinu. Ove mjere imaju za cilj i poboljšanje uslova rada zaposlenih u komunalnim službama.
Program EBRD Zeleni gradovi vrijedan pet milijardi eura pomaže gradovima članicama da identificiraju, odrede prioritete i pozabave se svojim najhitnijim ekološkim izazovima razvojem prilagođenog GCAP-a i ciljanim ulaganjima za rješavanje urbanih izazova svakog grada. Ganja se pridružila programu 2020. Do danas je u mreži Zelenih gradova 56 gradova.
Na gradove  u svijetu otpada 70 posto potrošnje energije i 80 posto emisija stakleničkih plinova tako da projekat Zeleni gradovi kojeg provodi EBRD nudi sjajnu priliku za borbu protiv klimatskih promjena i degradacije životne sredine. Ovo se posebno odnosi na gradove u regijama u kojima posluje EBRD, gdje zastarjela urbana infrastruktura narušava kvalitet života, povećava emisije stakleničkih plinova i sprečava zajednice da se prilagode klimatskim promjenama.
EBRD je važan institucionalni investitor u Azerbejdžanu. Banka je do danas uložila više od 3,5 milijardi evra kroz 181 projekat. Strategija Banke u zemlji fokusira se na pomoć Azerbejdžanu da diverzificira svoju ekonomiju i razvije privatni sektor u nenaftnim sektorima