Dnevnik ruskog vojnika razotrkriva rusku vojsku u neredu

Pavel Filatjev, bivši padobranac u ruskoj vojsci, objavio je dnevnik na ruskoj društvenoj mreži u kojem je detaljno iznio svoje iskustvo ratovanja u Ukrajini. Potom je pobjegao iz svoje zemlje. Potresno svjedočenje Filatjeva je prvi detaljan prikaz stvarnosti sa kojom se suočavaju ruski vojnici koji se i dalje bore u Ukrajini, šest mjeseci nakon početka invazije.
Pavel Filatjev, 34-godišnji ruski vojnik, objavio je 1. augusta dnevnik o svom ukrajinskom iskustvu sa ratišta na 141 stranici na Vkontakteu, ruskom ekvivalentu Facebooku.
Pod nazivom "ZOV" - po taktičkim oznakama naslikanim na ruskim vojnim vozilima u kampanji za Ukrajinu - memoare su uočili vojni stručnjaci i izazvali pometnju na Tvitteru. Njegovu priču o ratu prenijelo je nekoliko zapadnih medija, prije nego što je pobjegao iz Rusije na nepoznatu lokaciju u Evropi.
Filatjev je služio u 56. gardijskom vazdušno-jurišnom puku sa sjedištem na Krimu. Jedinici je naređeno da maršira iz svoje baze krajem februara u kopneni dio Ukrajine, što su komandanti nazvali rutinskom vježbom.
Loše opremljena i lišena obuke, komandnih ciljeva ili logistike, njegova jedinica stigla je u grad Herson na jugoistoku Ukrajine 1. marta nakon što su druge jedinice ruske vojske već zauzele gradsku luku. Filatjevljev zapis o njegovom iskustvu je svedočanstvo o zanemarivanju Moskve prema „gruntama“ ili pješacima, na bojnom polju.
„Da li ste ikada vidjeli slike Varvara dok pljačkaju Rim? Ovo je najbolji način da opišem ono što se dešavalo oko mene”, piše u odlomku dnevnika koji je objavio Guardian. “Svi su izgledali istrošeno i divlje i svi smo počeli obilaziti zgrade u potrazi za hranom, vodom, tušem i mjestom za prespavati. Neki su počeli grabiti kompjutere i sve vrijedne stvari koje su našli. Nisam bio izuzetak, našao sam šešir u smrskanom kamionu i uzeo ga. Balaklava mi je bila previše hladna. Postao sam zgrožen svim pljačkama, uprkos svom divljem stanju.”
Memoari, primijetio je Frank Ledwidge, bivši britanski vojni oficir i viši saradnik na Univerzitetu u Portsmouthu, su “potvrda svega što smo vidjeli na bojnom polju” u ratu u Ukrajini, koji “opširno opisuje nedostatak discipline i profesionalizma” u ruskoj vojsci.
 
Slaba obuka, odsutan komandir čete
 
Filatjev potiče iz porodice vojnika sa dugom linijom muškaraca koji su služili u vojsci njegove zemlje.
Veći dio svojih ranih dvadesetih proveo je u ruskoj vojsci, služeći u Čečeniji krajem 2000-ih, prije nego što je otišao raditi u privatnom sektoru. Ponovo se priključio vojsci 2021. godine iz finansijskih razloga, objasnio je, prijavivši se u 56. gardijski vazdušno-jurišni puk.
Kada se prošle godine vratio u službu, Filatjev je očekivao bolju vojnu obuku otkako je Ministarstvo odbrane Rusije uvelo velike strukturne reforme 2010. Ali to nije bio slučaj.
Obuka koju je njegova jedinica imala prije invazije na Ukrajinu bila je žalosna, tvrdi Filatjev.
Sredinom februara, njegova jedinica je dobila pojačanu obuku, upozoravajući Filatjeva na mogućnost da bi Rusija pokušala neku vrstu vojne akcije u Ukrajini.
Ali komandir Filatjevljeve čete je uglavnom bio odsutan, a mladi politički oficir jedinice je bio ostavljen da obučava vojnike koliko je mogao i znao. Ruski padobranac je, također, detaljno opisao slučajeve kada je cijeloj jedinici pozlilo zbog skoka padobranom i kako je cijela četa bila zaražena sa COVID-19.
Uoči invazije vojnici nisu znali ni za kakve planove za invaziju.  
„Nisam mogao da shvatim šta se dešava, ko je pucao na koga i odakle... Nisam mogao u potpunosti da razumiem šta se dešava – pucamo li na Ukrajince koji su napredovali? Možda na NATO?“ napisao je Filatjev.  
Filatjev je trebao slijepo slijediti naređenja, “kao pastuv kojeg vode na kastraciju”.
 
Jedu 'sve kao divljaci'
 
Tokom marša za Herson, njihova vozila su se počela kvariti,  jer je ponestajalo goriva ili su se zaglavila u blatu. Sporadične borbe sa Ukrajincima izazvale su dosta žrtava u njihovim redovima i niko nije znao šta se tačno dešava.
Filatjev je počeo da brine zbog ukrajinskog otpora u velikom gradu kao što je Herson.  
„Mislim da gradonačelnik grada neće izaći sa hljebom i soli, podići zastavu Ruske Federacije nad upravnom zgradom“, zabrinuto piše u svojim memoarima.
Nakon što je ušao u grad, Filatjev je otkrio da mora brinuti o sebi, uključujući pronalaženje hrane i skloništa.
Otkrio je kuhinju u poslovnoj zgradi zajedno sa svojim saborcima i nakon što je izdržao mjesec dana bez pranja i normalne hrane, "sve smo jeli kao divljaci", rekao je.  
 
"Sve što je bilo - žitarice, ovsena kaša, džem, med, kafa , sve smo prevrnuli i pojeli sve što smo našli."
Herson je bio prvi veći grad koji je pao pod rusku kontrolu u brzom početnom napadu invazije. Ali kako se njegova jedinica kretala dalje na sjever i zapad od grada, situacija se pogoršavala.
Jedinica u kojoj je slzžio Filatjev krenula je prema Nikolajevu, gdje je njihovo napredovanje zaustavljeno žestokim ukrajinskim otporom. Mesecima su vojnici sa obje strane ostajali u rovovima i trpili intenzivno bombardovanje.
Užasi rovovskog rata duboko su uticali na Filatjeva i njegove saborce.  
"Uvijek kada bi došlo do artiljerijske baražne vatre, spustio bih glavu na zemlju i mislio, 'Bože, ako preživim, učinit ću sve da ovo promijenim!" zapisao je Filatjev.
 
Korupcija u vojsci
 
Filatjev je na ratištu ranjen, zbog čega je prebačen u bolnicu, gdje je iz prve ruke svjedočio posljedicama nedostatka lijekova i ljekara. Filatjev za neuspehe kojima je prisustvovao na bojnom polju krivi „užasnu korupciju i nered u (našoj) vojsci, njenu moralnu i tehničku zastarjelost“.
Korupcija je, tvrdi on, probila put do ruskih vojnih institucija, uništavajući ih iznutra.  
„Napredak u karijeri je moguć samo uz veze i lojalnost sistemu“, istakao je on. “Kako istinski perspektivni i poduzetni vojnici mogu napredovati?”
Filatjev se pokušao požaliti.  Napisao  je potpun izvještaj Ministarstvu odbrane Rusije u kojemu je, pored ostalog, naveo:  
„Vidim potpunu anarhiju, postoji samo blagi nagovještaj borbene gotovosti.“
Ne iznenađuje da na njegove pritužbe nije bilo nikakvog odgovora.
Podjednako je kritičan prema vođstvu svojih oficira u borbi.
"Za svo vrijeme moga ratovanja, ne mogu se sjetiti da su se oficiri potrudili da predvode vojnike", rekao je. "Oni koji dobiju više čine sjede i drže zube čvrsto stisnutim... svo vreme ne shvatajući da svi problemi proizilaze iz činjenice da oni šute, dok sistem jede sam sebe“, napisao je Filatjev.
U očajničkom nastojanju da ga odgovorni saslušaju, mladi padobranac je preuzeo ogroman rizik pokušavajući upozoriti svoje nadređene i objavio je svoj dnevnik. Ali na kraju, Filatjev je bio primoran zaključiti da su on i njegovi drugovi jednostavno bili topovsko meso za planove ruskog predsednika Vladimira Putina u istočnoj Evropi.
 
Rat u Ukrajini je "rat u kojem niko neće mariti za vašu sigurnost, za ono što jedete i pijete", napisao je. "Upravo su odlučili da bace naše leševe na Ukrajinu, žene će i dalje rađati .”