By leap MNE – Regionalna CSO Networking Konferencija

U periodu od 8. do 10. septembra 2021. godine Studentski Biznis Centar Univerziteta Donja Gorica će u Podgorici, u okviru projekta BY LEAP – finansiranog i podržanog od strane Evropske Unije, organizovati Regionalnu CSO Networking Konferenciju koja će okupiti čak 120 predstavnika organizacija civilnog društva iz šest zemalja, i to: Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore, saopšteno je sa Univerziteta Donja Gorica.

 

Kako su naveli, “BY LEAP – Balkans Youth: Linking Education, Abilities and Partnership Potential in Regional Employment Practice” je naziv projekta koji se bavi povezivanjem obrazovanja, sposobnosti i potencijalnih partnerstava u regionalnoj praksi zapošljavanja.

“Projekat se realizuje u zemljama Zapadnog Balkana i Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska), podržan je od strane Evropske Unije kroz program podrške civilnom društvu i medijima, sa ciljem podrške regionalnim tematskim mrežama organizacija civilnog društva u stvaranju inovativnih rješenja za promociju zapošljavanja mladih i stvaranja novih preduzetničkih inicijativa”, navodi se u saopštenju.

Učesnicima su se, na otvranju konferencije, obratili Jevrosima Pejović (Ministarstvo ekonomskog razvoja), Mladen Perazić (Privredna komora), Snadra Tinaj (Univerzitet Donja Gorica), Darko Radičanin (Dostignuća mladih Srbije – coordinator BYLEAP projekta), a osim toga učesnici će imati priliku da učestvuju i razmjene mišljenje na panel diskusijama.

 

“Regionalna CSO Konferencija je nastavak niza prethodno sprovedenih aktivnosti u okviru projekta u svim partnerskim zemljama, a cilj konferencije jeste umrežavanje predstavnika civilnog sektora koji se u partnerskim zemljama BY LEAP projekta bave aktivnostima preduzetništva i zapošljavanja mladih”, pojašnjava se u saopštenju.

Takođe, kako dodaju,  očekuje se da će konferencija rezultirati kreiranjem kvalitetne mreže i razmjene znanja, praksi te iskustava predstavnika civilnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, što bi kao finalni output trebalo dalje rezultirati novim regionalnim inicijativama razvoja preduzetništva i podrške mladima, kroz podršku edukacionih i naučnih institucija i ekonomija.

“Konferenciji će prisustvovati predstavnici civilnog sektora koji se bave preduzetništvom, preduzetničkim učenjem i obrazovanjem, podrškom mladima i njihovim preduzetničkim idejama. Učesnici će u okviru konferencije pratiti interaktivna predavanja eminentnih regionalnih stručnjaka kao i panel diskusije, prezentacije aktuelnih inicijativa i drugih teambuilding aktivnosti”, poručuje se u saopštenju.

Napominju, da će se trodnevna konferencija realizovati na Univerzitetu Donja Gorica i u hotelu Voco, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.